maanantai 16. lokakuuta 2017

MUSTIKKAMEHU


Alkaa olla juuri sopiva glögireseptin kehittely aika. Sitäpaitsi; höyryävä mausteliemi lämmittää ruskamaisemissakin aika mukavasti. Isoäidin glögissä maistuu aito, kotimainen mustikka... Ja tietysti ne perinteiset joulumausteet.

Pukin konttiin?
Jos lisään joulumausteet mehun sekaan, kiehautan liemen, siivilöin ja pullotan glögipohjan, se on siinä. Sitten vaan pakettikorttiin keitto-ohje: "1 osa isoäidin mustikkaglögiä + 1 osa punaviiniä", koristeeksi kaunista joulunarua ja pari kanelitankoa. HYVÄÄ JOULUA!

PIPO PÄÄHÄN, LAPASET KÄSIIN JA GLÖGIÄ TERMARIIN...YLLÄTTÄVÄN HYVIN TOIMIVA YHTÄLÖ  RUSKAMAISEMASSAKIN!

MUSTIKKAMEHU vuodelta 1909

5 ltr. mustikoita
1/2 ltr. vettä
1/4 kg. sokeria 1 ltr:lle mehua

Marjat huuhdotaan ja keitetään veden kera kunnes marjat menevät rikki. Seos kaadetaan senjälkeen siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan. Sokeri sulatetaan valuneessa kirkkaassa mehussa, joka sitten keitetään, ja vaahto kuoritaan tarkkaan pois. Kiehauttaminen on tapahduttava äkkiä, syystä että mehu saattaa muuten helposti hyytyä hyytelöksi. Mehu pannaan heti kuumana kuiviin, kuumiin pulloihin. Jotta mehun saisi aivan kirkkaaksi, voi sen siivilöidä pumpulin läpi. Pullot korkataan heti ja hartsataan.

On katsottava, että korkit ovat ehjiä; ne keitetään vedessä hetken aikaa, pyyhitään kuiviksi ja kastetaan ennen käyttämistä sulatettuun parafiiniin.

Mehu säilytetään kuivassa, viileässä ja pimeässä paikassa.

__________________

MUSTIKKAMEHU nykykielellä

200 g kotimaisia pakastemustikoita
4 dl vettä
1 dl sokeria (tai oman maun mukaan)

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, keitä miedolla lämmöllä, kannen alla, 10 minuuttia. Siivilöi seos, maista mehua ja lisää tarvittaessa sokeria. Kiehauta ja pullota mehu kuumana.

_________________

MUSTIKKA GLÖGI

3 dl isoäidin mustikkamehua
3 dl punaviiniä
10 kokonaista mausteneilikkaa
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl jauhettua kardemummaa
1 tl jauhettua kanelia

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, kuumenna liemi höyryäväksi, (älä keitä). Siivilöi glögi ja tarjoa kanelitanko-sekoitustikulla höystettynä.

_________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?