Sienet osaamme kuivata ilman ohjettakin. Varsinkin suppilovahverot, mustat torvisienet ja keltavahverot... Roskat pois, ja sienet niin kuivaan paikkaan, että käpristyvät koppuroiksi. Uuni, sauna ja kuivuri lienevät parhaita kuivauspaikkoja. Isoäidin aikaan säilyvyyttä on varmisteltu etikalla ja suolalla, ja onhan se tuonut makuunkin oman vivahteensa.
Teet niin tai näin, kuivatuista sienistä ja merisuolasta saa morttelissa jauhamalla maukasta sienisuolaa. Sienestäjän joululahjaidea?
SIENIEN KUIVAAMINEN vuodelta 1909
Sienet perataan ja kiehuvaa, suolalla ja etikalla maustettua vettä (2 rkl. suolaa ja 1 rkl etikkaa 1 ltr:lle vettä) kaadetaan päälle. Kun vesi on jäähtynyt, nostetaan sienet pyyhkeelle valumaan, ja saavat ensin hiukan kuivua, ennenkuin ne pannaan uuniin tai kuivauskoneeseen kuivumaan.
____________________
SIENIEN KUIVAAMINEN nykykielellä,
SIENISUOLA
Putsaa ja pilko sienet, levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja anna kuivaa täysin kuiviksi (kuivurissa, 50℃ uunissa tai huoneenlämmössä). Jauha koppuroiksi kuivuneet sienet (ja samalla tavalla kuivattuja yrttejä) merisuolan kanssa morttelissa. Purkita puhtaisiin ja kuiviin lasipurkkeihin. Käytä pöytämausteena ja/tai ruoanlaitossa.
__________________
Tai sitten vaan puhtaat sienet talouspaperin päälle tarjottimelle. Kuivuvat siinä 5 päivää ihan itse:)
VastaaPoista