perjantai 5. joulukuuta 2014

JUURIARTISOKKA-SOSEKEITTO


Kuinka odotinkaan Anna Hildan koekeittiön muuttoa Japanista takaisin Koti-Suomeen. Kaikenmaailman jouluvalojen bling-bling-loisteesta aitoon joulumaahan, lämpimien valojen tuikkeeseen...

Mutta vastassa olikin hämärä harmaus, tihkusade ja vihertävä pihanurmi! Eikä se siitä mihinkään päivittelemällä muutu! Yritin päästä tunnelmaan lenkkipolulla...  Puiden joulunpunaisia marjoja keräillen... Ja sitten "isolla kirkolla", perinteisiä jouluvaloja ihastellen...


Kun palasin keittiöön, tein tämän juuriartisokkakeiton ja hoksasin, että samettisessa keitossahan toistuivat tuomiokirkon jouluvärit; keittopohjassa ympäröivien talojen beigen sävyt, yrttiöljyssä vihreät kirkonkupolit ja kullankeltaisissa auringonkukansiemenissä kellertävät jouluvalot... (Valkoinen kattaus taitaa olla se vielä toistaiseksi puuttuva lumipeite!)


Kaikki on siis korvien välissä! Kokeile vaikka... Lupaan, että tämä sadepäivän keitto vie ajatukset lämpimän valon joulunalustunnelmiin! Sopisi vaikka itsenäisyyspäivän alkupalakattaukseen?!


JUURIARTISOKKASOSEKEITTO vuodelta 1909

2 1/2 ltr. jälkilihalientä
1 ltr. juuriartisokkia
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
1 munankeltuainen
1 dl. kermaa
Juuriartisokat kaavitaan puhtaiksi, huuhdotaan ja pannaan vähänksi aikaa etikansekaiseen veteen, jotteivät tummenisi. Juuriartisokat keitetään pehmeäksi lihaliemessä. Saavat kiehua rikki. Liemi siivilöidään ja juuriartisokat puserretaan siivilän läpi. Voi ja jauhot käristetään, siivilöity keitto vispilöidään vähitellen sekaan, saa kiehua 10 min. ja maustetaan. munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa, keitto kaadetaan vähitellen hyvin vispilöiden joukkoon.

______________________

JUURIARTISOKKAKEITTO nykykielellä

500 g kuorittua ja pilkottua maa-artisokkaa
2 rkl voita
1 l liha- kana- tai kasvislientä
1 dl kermaa
1 kananmunankeltuainen
merisuolaa
valkopippuria myllystä

Kuori ja pilko artisokat, laita hetkeksi kylmään veteen (lorauta tilkka etikkaa sekaan, ei välttämätön). Sulata voi pannulla, kuullota artisokkia muutama minuutti. Kuumenna lihaliemi kiehuvaksi ja keitä siinä artisokat pehmeiksi. Valuta liemi talteen ja soseuta (ja siivilöi) artisokat.

Vatkaa keltuainen kermaan ja kaada ohuena nauhana artisokkapyreen sekaan, ohenna keitto keitinliemellä sopivan paksuiseksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Tarjoa yrttiöljyn  ja paahdettujen pinjansiementen kanssa. (Aja öljyä + tuoreyrttejä + valkosipulin kynsi blenderillä tasaiseksi ja paahda pinjansiemeniä kuumalla kuivalla pannulla kunnes pinta saa kullankeltaisen sävyn). Yrttiöljy tehdään yleensä juoksevaksi, mutta pestomaisen kiinteä versio sopii hyvin paksumpaan sosekeittoon.

_____________________




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?