maanantai 15. joulukuuta 2014

LUUMUKIISELI


Kanelia & sokeria? Maitoa & voisilmä? Sekametelisoppaa? Mustikkasoppaa? Vai luumukiisseliä riisipuuron sekaan??? Niin monta on makua kun on syöjiäkin. Tässä vanhan kirjan ohjeessa kiisseli on yhdellä ässällä KIISELI, ja KANEELI taas kahdella eellä. Kuulostaa hauskalta ja maistuu joululta! (Vaikka omaan joulupuurooni, joulurauhan julistamisen tienoilla, laitankin vain sokeria, kanelia ja maitoa).
____________________

LUUMUKIISELI vuodelta 1909

1/2 kg. luumuja
1 ltr. 2 dl. vettä
1 dl. sokeria
kaneelinpalanen
1 1/2 rkl. perunajauhoja
marjamehua tahi viiniä

Luumut huuhdotaan lämpimässä vedessä ja liotetaan sokerilla maustetussa vedessä. Sitte ne keitetään kannen alla hiljalleen pehmeiksi, kaneelinpalanen mausteena. Luumut nostetaan lasimaljaan, liemi siivilöidään ja suurustetaan kylmään vesitilkkaan sekoitetuilla perunajauhoilla ja saa kiehahtaa. Se maustetaan marjamehulla tahi viinillä, kaadetaan luumuiolle ja sokeria ripotellaan pinnalle.

Liemen voi myöskin jättää suurustamatta, mutta siinä tapauksessa käytetään liemeen vähemmän vettä. luumukiiseli tarjotaan kylmänä kermavaahdon kera.

___________________

LUUMUKIISELI nykykielellä

250 g kuivattuja kivettömiä luumuja
7 dl vettä
1/2 dl sokeria + ylimääräistä pinnan sokerointiin
kanelitanko
reilu 2 rkl perunajauhoja

Keitä luumuja, sokeria, kanelitankoa ja vettä kunnes luumut pehmenevät, noin 20 minuttia. Nosta luumut tarjoiluastiaan, sekoita perunajauhot ja 1/2 dl kylmää vettä. Suurusta luumujen keitinliemi perunajauholiemellä, kuumenna kiehumispisteeseen, anna pulpahtaa, mutta älä keitä enää. Kaada kastike luumujen päälle ja ripottele sokeria pinnalle. Tarjoa riisipuuron tai kermavaahdon kanssa.

____________________


2 kommenttia:

  1. Onko aine määrät tarkoituksella eri tuossa vanhassa ja uudessa reseptissä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu on, minulla oli kaapissa 250g pussi kuivattuja luumuja, sen takia puolitin aineet noin määräisesti; luumuja puolet, mutta puolet vedestä olisi ollut 6,5 dl, joten pyöristin kokomitaksi 7, minkä vuoksi perunajauhoja laitoin reilu 2, kun nestettäkin oli vähän enemmän tuntui perunajauhojen määrä aika vähäiseltä...riippuu tietysti mitenkä paksusta kiisselistä tykkää. Tästä tulee melko kiinteää, muttei mitään liiseteriä kuitenkaan. Sokerin määrä on myös makuasia. Itse en lisännyt hapanta mehua, mutta jos vaikka puli dl puolukkamehua laittaisi kiisselin sekaan, tarvittaisiin ehkä enemmän sokeriakin...

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?