keskiviikko 10. joulukuuta 2014

PUOLUKKAPÄÄRYNÄT


Puolukkapäärynät on Joulupukin pakettipajan, Kartanonkosken sivukonttorin, uusi, virallinen välipala. Joulunpunainen, tonttulakin muotoinen herkku on parhaimmillaan kevyesti vatkatun inkiväärikerman ja vaalean portviinitilkan kanssa.


PUOLUKKAPÄÄRYNÄT vuodelta 1909

1 ltr. hapanta puolukkamehua
1/2 kg. sokeria
2 1/2 kg. makeita päärynöitä

Päärynät kuoritaan, puolet puhdistettua vartta leikataan pois, ja kunkin päärynän kukkaosaan leikataan risti. Mehu ja sokeri keitetään vähän aikaa ja vaahto kuoritaan pois. Hedelmät pannaan heti kuorittuina puolukkaliemeen ja keitetään siinä hiljaisella tulella pehmeiksi ja kirkkaiksi, jonka jälkeen ne nostetaan reikäkauhalla ruukkuun. Mehu keitetään kokoon ja kaadetaan kuumana päärynäin päälle. Kun ne ovat jäähtyneet, peitetään ruukku paperilla.
___________________

PUOLUKKAPÄÄRYNÄT nykykielellä

päärynöitä
puolukkamehua
sokeria

vatkautuvaa kermaa
inkiväärinpalanen

Kuori päärynät, jätä kanta kiinni ja viillä pohjaan risti (hedelmäliha kypsyy nopeammin ja tasaisemmin).

Mausta mehu sokerilla, (maista ensin) ja keitä päärynät mehussa pehmeiksi. Kuori ja raasta inkivääri, ja sekoita raaste kermaan. Anna maustua hetki, siivilöi kerma ja jos haluat, vatkaa kevyesti. Tarjoa puolukkapäärynöiden kanssa.

__________________

2 kommenttia:

  1. Oi! Tämä on klassikko. Tein puolukkapäärynöitä pyhäinpäivänä, ja tarkoitus oli tarjoilla näitä jäätelön kanssa. Jäätelö unohtui kuitenkin kauppaan, mutta kaapista löytyi onneksi mascarponea ja kermaa. Pyöräytyin mascarponevaahdon, jonka maustoin vanilijalla ja sitruunankuorella. Toimi. Ja näistä saa kyllä todella helposti ihanan näyttävän jälkiruuan. Ylijääneet, jääkaapissa yön yli seisoneet olivat todellista herkkua seuraavana aamuna aamupalapöydässä!

    VastaaPoista
  2. Näyttää ihan tonttulakeilta! Vielä kun tuossa on tuo kermavaahtokin reunassa. Ja reseptikin on helppo. Tuota pitää kokeilla..

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?