tiistai 5. joulukuuta 2017

HIILILLÄ PAISTETUT SILAKAT

JOS SILAKKA EI MAISTU, NIIN OHJE SOPII MUILLEKIN KALOILLE... ESIMERKIKSI KOTIMAINEN KIRJOLOHI KYPSYY HALSTERISSA VARSINAISEKSI HERKUKSI.
Juhlatunnelmaan johtaa monta polkua. Itsenäisyyspäivä on paljon muutakin kuin TV:n pukuloistetta ja salamavalojen räiskettä... Kokkaamiseen kyllästynyt nautiskelee ravintolan juhlaillallista. Ulkona syömisestä tarpeeksi saanut pakkaa eväät reppuun, ja syö juhlan kunniaksi oikeasti ulkona... Kuuntelee hiljaisuutta, metsänuotiolla. Kolmas hypnotisitoituu takkatulesta ja herkuttelee kodikkaasti.

Valinnanvapaus on itsenäisyyttä parhaimmillaan! Miten sinä juhlistat satavuotiasta Suomea?


Niin tylsältä kun se kuulostaakin; minun halsterissani tirisee kotimainen kirjolohi. Siitä vaan tulee niin mieletöntä herkkua, nahkoineen päivineen. Eikä edes alkupalaksi väsäämistäni kampasimpukoista, ravunpyrstöistä, tai sinisimpukoista ole hiilloskalan haastajaksi.

KALAA EI AUTA JÄTTÄÄ HETKEKSIKÄÄN HIILLOKSEEN YKSIN... LOHEN RASVA AIHEUTTAA HERKÄSTI "ILOTULITUKSEN". 
Anna Hilda olisi nyt 120 vuotias, eli sata vuotta sitten isoäiti oli vasta 20-vuotias nuori nainen. Mitenköhän itsenäisyyden julistusta on sen ajan Lappeenrannassa juhlistettu? Ja mitä isoäidin keittiössä on kokattu? Millainen tunnelma silloin on mahtanut olla? Jännittynyt? Epävarma? Sekava? Suomi sai itsenäisyyden, mutta sisällissota ja uudet sotkut odottelivat jo ovella...

ONNEA ITSENÄISEN SUOMEN ITSENÄISILLE PIKKULINNUILLEKIN!



                        🇫🇮 ONNEA RAKAS ISÄNMAA 🇫🇮
        💙IKIMUISTOISTA ITSENÄISYYSPÄIVÄÄ KAIKILLE💙

SATAVUOTIAAN KUNNIAKSI; JUHLAILLALLINEN SADAN KYNTTILÄN LOISTEESSA.

HIILILLÄ PAISTETUT SILAKAT vuodelta 1909

Tuoreet silakat perataan, suolataan hienolla suolalla ja saavat olla suolattuina muutaman tunnin. Senjälkeen ne paistetaan halstarilla kummaltakin puolen tasaisella hiilloksella. Jos suolaisia silakoita paistetaan halstarilla, liotetaan ne ensin vedessä.


HIILLOSKALA nykykielellä

Halkaise kotimainen kirjolohi, (perattu, päätön ja kiduksekseton), niin että selkäevä pitää kalan kokonaisena ja saat siitä litteän filee-levyn. (Tai osta valmis filee). Pyyhi mahdollinen lima talouspaperilla, ripottele hienoa merisuolaa kalan molemmille puolille, ja anna sen imeytyä n.3 tuntia.

Valmistele hiillos. Paras tulee koivuklapeista, lepästäkin kuulemma kohtalainen, sanoo mestari. (En siis minä, vaan halsterimestari, oppi-isäni.)

Laita kala halsteriin ja nosta se hiillokselle noin 10 cm korkeudelle, nahkapuoli alaspäin. Pue silikonirukkaset käsiin (ettei tulikuuma halsteri polta näppejä), käännä halsteri 2-3 minuutin kuluttua. Vahdi vieressä herkeämättä, sillä kalan rasva leimahtaa helposti liekkeihin. Käännä halsteria hiilloksella muutaman minuutin välein, kunnes kalan nahka muuttuu rapeaksi ja kärähtäneen näköiseksi, ja lihan pinta saa kauniin kuparin sävyn. (max. 10-15 minuuttia, älä ylikkypsennä). Nosta kala tarjoiluastiaan, anna levätä hetki ja tarjoa lämpimänä tai huoneenlämpöisenä.

_____________________

1 kommentti:

  1. Halstariin en laita lohta silakka on halstariin sopiva.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?