sunnuntai 10. joulukuuta 2017

LUUMUKASTIKE


Luumukastike on joulukiisselin ja sekametilisopan pikkuserkku. Se järjestää makunystyröille kauden ensimmäiset kunnolliset pikkujoulut. Kuivatuista taateleista saa keitokseen mehevää lisämakua... Tai,  jos luumut loppuvat, voi tällä samalla reseptillä loihtia taatelikastiketta.

Luumukastike ja joulunpunaiset puolukat kruunaavat peruspannacotan pikkujoulujen jälkiruokasuosiksiksi. Kokeile vaikka.


LUUMUKASTIKE vuodelta 1909

250 gr. luumuja
1/2 ltr. vettä
1 dl. sokeria

Huuhdotut luumut liotetaan vedessä muutamia tunteja. Keitetään samassa vedessä pehmeiksi, kivet  poistetaan, luumut liemineen puserretaan siivilän läpi, maustetaan sokerilla ja kiehautetaan.

___________________

LUUMUKASTIKE nykykielellä

200 g kivettömiä kuivattuja luumuja (ja/tai taateleita)
4 dl vettä (tai niin paljon, että luumut peittyvät)
1 dl sokeria
1 kanelitanko


Laita kuivatut luumut ja vesi kattilaan, anna liota 1/2 tuntia. Lisää sokeri ja kanelitanko, keitä miedolla lämmöllä 10 minuuttia, tai kunnes luumut pehmenevät. Poisa kaneli, soseuta sauvasekoittimella ja siivilöi kastike.

_________________


1 kommentti:

  1. Näissä Anna Hildan vanhoissa ruokaohjeissa on se juju, aineet eivät ole hintavia, eikä niitä tarvita montaakaan ja hyvää tulee. Luumukastike on loistava.
    tämä saa seurakseen riisipuuron.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?