maanantai 16. elokuuta 2010

KAALIPIIRAKKA




Tästä Anna Hilda ei ehkä tykkäisi: joudun tunnustamaan heti alkutöikseni, että yritin oikaista kaalipiirakan kanssa. Pohjataikina kun oli voitaikinaa, ajattelin, etten viitsi sitä väsätä, vaan ostin kaupan pakastehyllystä valmiin voitaikinapohjan.

Piirakasta tuli ihan syötävää, vaikka pohja olikin melkoista kökköä. Anna Hildan taikinareseptin reunaan raapustama huomautus "mainio, halvempi, arki voitaikina" yllytti minut aloittamaan alusta. Olisihan sen voinut arvatakin että kakkospiirakasta tuli moninkertaisesti edeltäjäänsä parempi. Lupaan ja vannon, kautta kiven ja kannon, etten enää harrasta oikopolkuja!

Vanhanajan kaalipiirakka on myös globaali herkku. Bulgarialaissyntyiselle miehelleni kaalipiirakka nosti  mieleen makumuistoja lapsuudesta. Banitsa-niminen piirakka täytetään yleensä fetatyylisellä valkoisella  sirene-juustolla, tai sitten kaalilla. Banitsan pohja on fillotyylistä ohueksi kaulittua vehnätaikinaa. Meidän perheen kaalipiirakkakiintiö hipoi jo äärirajojaan, päätin silti leipoa vielä yhden. Bulgarialais-suomalaisesta perinnekaalipiirakasta (kuvassa) ei jäänyt lautaselle kuin muutama fillotaikinan murunen.

************************************************

KAALIPIIRAKKA vuodelta 1909

voitaikina:
250 gr. voita
250 gr. keitettyjä perunoita
250 gr.vehnäjauhoja
1 rkl. vettä

täyte:
3 ltr. hienonn. valkokaalia
3 rkl. voita (tämän Anna Hilda on korjannut 6:ksi)
1/2 ltr. lihalientä tahi vettä (tämän Anna Hilda on vetänyt kokonaan yli)
1 rkl. suolaa
3 rkl. fariinisokeria
1 1/2 rkl. etikkaa (tämänkin AH on vetänyt yli)

Voi ruskeutetaan, hienonnettu kaali sekoitetaan joukkoon ja ruskeutetaan. Lihaliemi lisätään vähitellen, ja seoksen annetaan hiljalleen kiehua, jonka jälkeen se maustetaan ja kaadetaan jäähtymään.

Kuoritut, hienonnetut perunat sekoitetaan kylminä voin, vehnäjauhon ja veden kera notkeaksi tahnaksi. Pannaan kylmään paikkaan kovettumaan 1 tunniksi.

Voitaikina jaetaan kahteen eri suuruiseen osaan. Molemmat osat kaulitaan noin 1/2 sm. paksuisiksi, neliskulmaisiksi levyiksi. Suurempi levy asetetaan pellille, kaalitäyte levitetään päälle. Jokapuolelle jätetään noin 3 sm. leveä reuna, pienempi levy asetetaan täytteen päälle, reunat sivellään vedellä, käännetään kannen yli, painetaan kiinni ja poimutetaan. Ylijääneitä taikinakaistaleita voi käyttää piirakan koristelemiseen.

Paistetaan kuumassa uunissa.

**************************************************

KAALIPIIRAKKA NYKYKIELELLÄ
(uunipellillinen)

1,7 kg valkokaalia (keskikokoinen kokonainen kaali)
3 rkl oivariinia
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl suolaa
1/2 - 1 dl fariinisokeria
450 g (1 paketti) fillotaikinaa
100 g sulatettua voita

Poista kaalin uloimmat lehdet, leikkaa kova kanta irti ja silppua kaali hienoksi.

Kuumenna oivariini ja oliiviöljy korkeareunaisessa paistinpannussa, kuullota kaalisilppua (kannattaa jakaa kahtee tai kolmeen erään, pannun koosta riippuen) 5-10 minuuttia, kunnes kaali pehmenee ja saa kiiltävän pinnan. Mausta suolalla ja fariinisokerilla. Siirrä sivuun jäähtymään.

Sulata fillotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. Käsittele taikinalevy kerrallaan; sivele voisulalla ja aseta voidellulle uunipellille. Kaada puolet kaalitäytteestä viidennen levyn päälle. Nosta täytteen päälle pari voideltua fillotaikinalevyä ja levitä niiden päälle loput täytteestä. Voitele loputkin taikinalevyt voisulalla ja nosta täytteen päälle. Riko päällimmäisen levyn pinta kevyesti terävällä veitsellä, muutamalla viillolla, niin että pintaan tulee ristikkokuvio.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta muuttuu kullanruskeaksi.

***************************************************

10 kommenttia:

  1. No olipas nostalgista lukea,aivan kuin olisi tutkinut historiankirjaa.Ja vielä parempi,että pystyy kokeilemaan,josko onnistuisi ihan itse.Kiitos herätyksestä! Kyllikki

    VastaaPoista
  2. Hei Kyllikki,
    kiitos viestistä! Kannattaa kokeilla, tämä harrastus on hauskaa ja opettavaista, monella tapaa!!! Mukavaa loppuviikkoa ja HAPPY COOKING !

    VastaaPoista
  3. Hei,
    Halusin vain kiittää kivasta blogista, tätä reseptiä on pakko kokeilla!

    VastaaPoista
  4. Tervehdys sinulle Iipen tytär,

    Kotikokki Hämeenlinnasta on innostunut kaikesta, minkä voi pistää suuhunsa. Kaalipiirakkaakin söisin vaikka joka päivä. Siispä kehut sinulle ja harrastuksellesi. Äidillesi Tiinalta terveisiä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kiitos Eevamummi ja terveiset on välityksessä !
    :)

    VastaaPoista
  6. Kualkiäryleistä jäi jauhelihamössöä ylitse samoinkuin kaaliakin, joten vähän lainailen Hildan niksejä sieltä täältä oikoen.

    njaminjami, I hope

    VastaaPoista
  7. Löysin tämän blogin kun googlailin kunnon vanhanajan kaalipiirakka ohjetta. Ai mitä reseptejä! Tätä blogia täytyy ehdottomasti alkaa seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa mukaan Kikkailija, Anna Hildan koekeittiössä porisee aina viiden päivän välein... :D

      Poista
    2. Kiitos. Tämä on paras ruokablogi.
      t. Maria Turusta

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?