tiistai 10. tammikuuta 2012

SUKLAA



Anna Hilda on ollut paksun suklaajuoman ystävä, resepti on saanut 10+ arvosanan. Ja, nam, minun isoäidillä ON OLLUT HYVÄ (ja kansainvälinen) MAKU !

Sata vuotta vanha suklaaherkku muistuttaa yllättävän paljon espanjalaista kaakaota, chocholate espesoa. Espanjassa paksu suklaajuoma suurustetaan maissitärkkelyksellä, isoäidinaikaisessa ohjeessa taas perunajauhoilla ja munankeltuaisilla. Iberian niemimaan mummot tietävät, että perinteisen espanjalaisen kaakaon pitää olla niin paksua, että puulusikka pysyy siinä pystyssä. Siinä ovatkin jo maissi- tai perunajauhot tarpeen.







  Ranskassa paksua suklaajuomaa kutsutaan nimellä chocolat chaud, eikä makuturistin Pariisin kierros ole mistään kotoisin ilman kaakaokannullista Coco Chanelin ja Audrey Hepburnin kantakahvilassa, Café Angelinassa (226 Rue de Rivoli). Minulla on tapana lisätä aikuisten kaakaoon aina tilkka vahvaa kahvia, se antaa makealle liemelle reipasta ryhtiä. Lisäsin sen nyt tähän suklaa-ohjeeseenkin, vähän niin kuin omana puumerkkinä...

___________________________________________________

SUKLAA vuodelta 1909

2 ltr. maitoa
1 1/2 suklaakakkua (tahi kaakaopulveria)
4 munankeltuaista
sokeria
(1 rkl. perunajauhoja)

Suklaakakku taitetaan palasiksi ja pannaan lämpimään maitoon, jota visåilöidään, kunnes suklaa on sulanut. Mnankeltuaiset ja vähän sokeria vatkataan, ja kiehuva maito vispilöidään vähitellen sekaan. Suklaa kaadetaan takaisin kasariin, ja vispilöimistä jatktaan tulella, kunnes suklaa on vähän saonnut. Joka tahtoo suklaan sakeammaksi, saattaa käyttää enemmän munankeltuaisia tahi viimeksi suurustaa kylmään vesitilkkaseen sekoitetulla perunajauholla. Tarjotaan kermavaahdon kera.

__________________________________________________

SUKLAA nykykielellä
=espanjalaistyylinen kaakao

1 l maitoa
200 g tummaa taloussuklaata (Fazer)
1/2 dl espressoa tai muuta vahvaa kahvia
sokeria (oman maun mukaan)
4 kananmunan keltuaista
(1 rkl perunajauhoja tai maizenaa)


Kiehauta maito kattilassa, palottele suklaa kuumaan maitoon, sekoita ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes suklaa sulaa. Lisää esperesso, maista ja mausta tarvittaessa sokerilla. Vatkaa keltuaiset liemeen, nosta kattila hellalta kun seos on sopivan sakeaa. (Mikäli haluat seoksesta vielä paksumpaa, sekoita perunajauhot tai maissitärkkelys tilkkaan kylmää vettä ja vatkaa se hellalla porisevaan kuumaan liemeen). Kaada tarjoilulaseihin ja annostele kermavaahtopilvi päälle (tarjoa churro-munkkien tai keksien) kanssa.

_________________________________________________

3 kommenttia:

  1. testattiin kavereiden kans, ja olihan se hyvää!

    VastaaPoista
  2. Löysin sattumalta blogiisi ja ihastuin täysin! Ihania ohjeita ja juttuja! Raahasin eilen kirjastosta kasan keittokirjoja erästä tulevaa illalisprojektia silmällä pitäen, ja pikkutunneille asti luin niiden tarinoita (lähinnä Lehmusoksan pariskunnan ihania tuotoksia).

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?