perjantai 10. helmikuuta 2012

SIPULIVANUKAS



Isoäidin kauniilla koukeroisella käsialalla kirjoitettu kommentti "Hyvää" sai minut kokeilemaan vanhan ajan sipulivanukasta. Tässä on tavallista riisilisäkettä höystetty sipulilla, kermalla ja kananmunilla, maku on saanut puhtia lihaliemestä. Ei mitään kovin ihmeellistä, mutta onnistuneen kekseliästä. Voin tyytyväisenä toistaa Anna Hildan sanoja: sipulivanukas on kyllä ihan hyvää !

Bonuksena tämä vanha resepti kätki sisälleen sipuliarvoituksen. Kesti hetken ennen kun sain selvitettyä, että espanjansipuli on tavallista sipulia suurempi, miedompi ja makeampi ja väriltään keltainen tai valkoinen. Tarkoitukseni oli käyttää hopeasipulia, mutta kun sekin oli lähikaupasta loppu, päädyin tuikitavallisiin keltasipuleihin. Ja, oikein arvattu; hyvää tuli !

____________________________________________

SIPULIVANUKAS vuodelta 1909

1 espanjansipuli
3 sipulia
2 rkl. voita
3 rkl. survottuja korppuja
4 dl. riisiryyniä
vettä
suolaa
3 munaa
4 dl. kermansekaista maitoa
1/2 dl. kasvis- tahi lihalientä
1 tl. suolaa
1 tl. sokeria
1/8 tl. hienonn. valkopippuria

Sipulit kuoritaan, hienonnetaan ja käristetään voissa, jolloin survotut korpt lisätään ja ruskeutetaan. Huuhdotot riisiryynit keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä, ja vesi siivilöidään pois. Jäähtynt sipuli, riisiryynit, vatkatut munankeltuaiset, maito, lihaliemi ja mausteet sekoitetaan yhteen viimeksi hämmennetään joukkoon vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunissa.

_______________________________________________

SIPULIVANUKAS nykykielellä

2 keltaista tai valkoista sipulia
1 rkl voita
1 1/2 rkl korppujauhoja
1 1/2 dl puuroriisiä (Risella)
3 1/2 dl vettä
1 Fond Du Chef kana (-kasvis, tai liha)fondi tiiviste
2 kananmunaa
2 dl kevytkermaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria

Kuori ja silppua sipulit. Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulisilppu, lisää pannulle korppujauhot ja ruskista hetki. Kiehauta vesi kattilassa, lisää kanafondi ja riisi. Keitä hiljalleen kannen alla 15-20 minuuttia, välillä sekoittaen, kunnes riisi imee nesteen.

Vatkaa munankeltuaiset kerman sekaan, mausta suolalla, sokerilla ja valkopippurilla. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Sekoita riisi ja sipulit, kaada munakerma päälle, kääntele valkuaisvaahto varovasti sekaan. Voitele uunivuoka, kaada vanukasseos vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa n.20 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.

_________________________________________________

4 kommenttia:

  1. Tuotahan melkein tekisi mieli sanoa kohokkaaksi:) Olisi varmaan hyvin pakkaspäivään sopiva ruoka!

    VastaaPoista
  2. Campasimpukka, heh heh, oletkohan lukenut aikaisemmasta kohokaskokeilustani...uunissa näytti hienolta ja sitten lässähti.. tämän kanssa tuli mullekin mieleen ensin kohokas, nousi valkuaisvaahdon voimalla upeasti uunissa...pysyi ehkä hieman paremmin kuosissa vielä uunin ulkopuolellakin, muttei kyllä ihan vielä kohokas-kategoriaan tälläkään esityksellä päästy...MUTTA, helppo ja HYVÄ resepti tää kylläkin on...
    :)

    VastaaPoista
  3. En ollut lukenut, mutta taidanpa etsiä käsiini:)) Minulla on vielä kohokkaat kokeilematta.

    VastaaPoista
  4. 15.syyskuuta 2011/OMENAKOHOKAS, lue ja naura, ja jaa mulle säälipisteitä !!!! :)

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?