lauantai 10. maaliskuuta 2012

VASIKANPYYT


VASIKANPYYT...varsin mielenkiintoiselta kuulostava ruokalaji.
Kaiken lisäksi Anna Hilda on kirjoittanut reseptin kulmaan "koko hyvää arkiruokaa". Olen lihamaailmassa vähän vierailla vesillä, eikä "kuveliha" sanonut minulle yhtään mitään. Otin siis vanhan kirjan mukaan lihanhakureissulle.

Selasimme lihamestarin kanssa isoäidin kirjaa, ja löysimme vasikan ja naudan paloitteluohjeet, sekä käyttötarkoitukset eri osille: "VASIKAN KUVELIHAT; kuvelihat kierretään vasikanpyiksi tahi porsaanlihan kanssa kääresyltyksi. NAUDAN KUVELIHA; ohut sitkeä kappale luutonta lihaa, joka sopii leikellä pieniksi kuutioiksi sekä keittää perunoiden ja lanttujen kanssa."


Lihakauppiaan mukaan kuvelihaa (kuvassa no. 6 ) ei enää nykyisin tiskimyynnistä löydy, ja muutenkin vasikanlihan tarve pitäisi osata arvioida etukäteen, se kun on tilaustuote. Korvikkeeksi lihamestari  suositteli merimiespihviä tai valmiiksi nuijittua naudan lehtipihviä sisäpaistista. Siispä vasikanpyyt muuttuivat 2000-luvulla automaattisesti naudan sisäpaistiksi. Tähän on tultu. Ja kun kerran tälle linjalle lähdettiin, muokkasin täytettäkin ja rohkenin lisätä yrttivoihin tujauksen valkosipulia.

____________________________________________

VASIKANPYYT vuodelta 1909

2 kg. vasikan-kuvelihaa
3 rkl. voita
2 rkl. hienonn. persiljaa
suolaa
hienonn. valkopippuria
voita paistamiseen
3 rkl. vehnäjauhoja
7 dl. maitoa

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä. Luut ja paksuimmat kalvot poistetaan lihasta. Se leikataan neliskulmaisiksi paloiksi, jotka nuijitaan hyvin. Voi hierotaan hienonnetun persiljan kera; tästä pannaan kokkare kullekin lihapalalle, suolaa ja valkopippuria ripotellaan päälle. Palat kääritään kokoon ja sidotaan langalla lujasti. Paksussa paistinpannussa ruskeutetaan vita, ja siinä paistetaan kääryleet joka puolelta ruskeiksi. Vehnäjauhot sirotellaan päälle, käristetään vänän aikaa ja kääryleet kaadetaan kasariin kioehuvaan maitoon. Paistamisen jälkeen huuhdotaan pannu joka kerta tilkkasella kiehuvaa vettä, joka kaadetaan kääryleiden päälle kasariin. Pyyt keiteeään hiljalleen kannen alla, kunnes tuntuvat mureilta. Langat poistetaan, pyyt asetetaan vadille, ja kastike siivilöidään päälle. Ellei kastike ole kylliksi sakeaa, suurustetaan se vehnäjauhoilla.
____________________________________________

VASIKANPYYT nykykielellä                
=naudan lehtipihvirullat

2 kpl (n.240 g) naudan lehtipihvejä
1 dl persiljasilppua
1-2  valkosipulin kynttä
3 rkl voita
suolaa
valko- tai mustapippuria myllystä
1 rkl voita paistamiseen
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl laktoositonta ruokakermaa
1 dl vettä


Leikkaa valmiiksi nuijitut lehtipihvit keskeltä kahtia. Silppua persilja, kuori ja murskaa valkosipuli. Sekoita voista, persiljasta ja valkosipulista tasainen tahna. Jaa maustevoi lihasiivuille, ripottele päälle suolaa ja pippuria ja kääri lihalevyt rulliksi. Kieritä rullien ympärille keittiönarua.

Sulata voi pannulla, ruskista liharullia kuumalla pannulla niin että pinta saa vähän väriä. Ripottele jauhot sekaan ja anna ruskistua vielä hetki. Kuumenna ruokakerma ja vesi kattilassa, kaada liharullat ja voisulaan sekoittuneet jauhot kuumaan kermaan ja nosta kansi päälle. Keitä miedolla lämmöllä, kunnes liha on  kypsää, mutta vielä mureaa.

Nosta liharullat tarjoiluastiaan, irrota narut ja siivilöi ruokakerma kastikkeeksi.

_____________________________________________

7 kommenttia:

  1. Hyvältä näyttää tämä nykyaikainenkin versio. En tiedä, missäpäin asut, mutta ainakin viimeaikoina vasikka - ei tosin varmaan pyy - on ollut Stockalla ihan vakiovalikoimassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonna, kiitos Stockavinkistä, ja ho-hoi kaikki tamperelaiset, oululaiset ja pääkaupunkiseutulaiset, jos jostain jotain, niin sieltä tietysti saa! En itse edes kysellyt S:n lihatiskiltä, vaikka olis ollut samassa ostarissa...yritän käyttää tässä blogissa "taviskaupoista" löytyviä tuotteita, Citymarketin tai Prisman tyyliin, ellen ole tarinassa toisin kertonut...

      Kiitos vinkistä, taidan käydä jututtamassa S:n lihamestareita... ☺

      Poista
  2. ps. ja vasikanpyy-konsultaatio-lihamestari oli tällä kertaa cittarin palvelevasta lihatiskistä...

    VastaaPoista
  3. Vasikanpyyt kuuluivat äitini valmistaman kotiruuan aateliin 60-80-luvuilla, luulen että liha oli tuolloinkin paistia, ehkä sisäpaistia. Itse olen valmistanut pari kertaa joskus 80-luvulla, ja nyt rupesi taas tekemään mieli, ja koetetaanpa tätä ohjetta.
    Itse en muista, että vasikanpyissä olisi ollut valkosipulia, mutta koetetaan miltä maistuu. Muistan, että ruuan parasta antia oli kermainen kastike, ja persiljasilppu käärän sisällä.

    VastaaPoista
  4. Nokian K-kauppa Löytiksessä on vasikkaa todella usein ja edullisesti!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?