YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
perjantai 1. kesäkuuta 2012
VOISSA KEITETTY PIPARJUURIHAUKI
Hauki on kala, hauki on kala, hauki on kala...ja iso kala onkin !
Ystävällinen kalamestari teki suurimman työn puolestani; suomusti ja perkasi. Minun tehtäväkseni jäi vain suolaaminen ja irvistelevän kalan kattilaan asettelu.
Kun hauki saa kylpeä porisevassa voiliemessä kokonaiset kaksi tuntia, riittää nautinnon kruunaamaan wasabimainen piparjuurikastike. Muutamasta raaka-aineesta on jälleen loihdittu hienoa kotimaista gourméta, ja uljasta silmänruokaa.
VOISSA KEITETTY PIPARJUURIHAUKI vuodelta 1909
1 1/2 kg. haukea
1 rkl. suolaa
400 gr. voita
1 1/2 dl. vettä
8 rkl. raastettua piparjuurta
hauki suomustetaan, perataan, huuhdotaan hyvin ja hierotaan suolalla. Se asetetaan voin ja veden kera kasariin selkäpuoli alaspäin. Osa voista ja 1 rkl. piparjuurta pannaan kalan sisään. Kala saa hiljaisella tulella kiehua noin pari tuntia. Sitte se nostetaan vadille; liemi kaadetaan piparjuuren päälle ja tarjotaan kastikkeena kalan kanssa.
___________________________________________
VOISSA KEITETTY PIPARJUURIHAUKI nykykielellä
100 g piparjuurta
kokonainen perattu ja suomustettu hauki
merisuolaa (esim. Maldon)
400 g voita
1 1/2 dl vettä
Kuori ja raasta 2 rkl piparjuurta. Hiero suolaa reilusti kalan pintaan ja sisälle. Laita piparjuuriraaste ja 1 rkl voita kalan sisään, aseta kala kattilaan kaarelle, selkä pohjaanpäin. Mittaa vesi ja loppu voi kattilaan ja kuumenna keitos kiehumispisteeseen. Keitä kalaa 2 tuntia, miedolla lämmöllä, kannen alla.
Nosta hauki varovasti tarjoilualustalle, raasta loputkin piparjuuresta (piparjuuriraaste tummuu helposti, sitä ei kannata raastaa varastoon). Laita raaste kastikekulhoon ja kaada keitinliemi päälle. Tarjoa seos kalan kastikkeena.
___________________________________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Olet Minna vaan niin hauska !
VastaaPoistaOsaat tehdä kaikista vähemmänkin mielenkiintoisista asioista enemmän kun kiinnostavia. Sen takia blogiasi on mukavaa lukea ja kävijämäärät kasvavat. Hyvä hyvä Minna ja Anna Hilda !
:D))
Poista