perjantai 1. kesäkuuta 2012

VOISSA KEITETTY PIPARJUURIHAUKI


Hauki on kala, hauki on kala, hauki on kala...ja iso kala onkin !
Ystävällinen kalamestari teki suurimman työn puolestani; suomusti ja perkasi. Minun tehtäväkseni jäi vain suolaaminen ja irvistelevän kalan kattilaan asettelu.

Kun hauki saa kylpeä porisevassa voiliemessä kokonaiset kaksi tuntia, riittää nautinnon kruunaamaan wasabimainen piparjuurikastike. Muutamasta raaka-aineesta on jälleen loihdittu hienoa kotimaista gourméta, ja uljasta silmänruokaa.VOISSA KEITETTY PIPARJUURIHAUKI vuodelta 1909

1 1/2 kg. haukea
1 rkl. suolaa
400 gr. voita
1 1/2 dl. vettä
8 rkl. raastettua piparjuurta

hauki suomustetaan, perataan, huuhdotaan hyvin ja hierotaan suolalla. Se asetetaan voin ja veden kera kasariin selkäpuoli alaspäin. Osa voista ja 1 rkl. piparjuurta pannaan kalan sisään. Kala saa hiljaisella tulella kiehua noin pari tuntia. Sitte se nostetaan vadille; liemi kaadetaan piparjuuren päälle ja tarjotaan kastikkeena kalan kanssa.

___________________________________________

VOISSA KEITETTY PIPARJUURIHAUKI nykykielellä


100 g piparjuurta
 kokonainen perattu ja suomustettu hauki
 merisuolaa (esim. Maldon)
400 g voita
1 1/2 dl vettä

Kuori ja raasta 2 rkl piparjuurta. Hiero suolaa reilusti kalan pintaan ja sisälle. Laita piparjuuriraaste ja 1 rkl voita kalan sisään, aseta kala kattilaan kaarelle, selkä pohjaanpäin. Mittaa vesi ja loppu voi kattilaan ja kuumenna keitos kiehumispisteeseen. Keitä kalaa 2 tuntia, miedolla lämmöllä, kannen alla.

Nosta hauki varovasti tarjoilualustalle, raasta loputkin piparjuuresta (piparjuuriraaste tummuu helposti, sitä ei kannata raastaa varastoon). Laita raaste kastikekulhoon ja kaada keitinliemi päälle. Tarjoa seos kalan kastikkeena.

___________________________________________

2 kommenttia:

  1. Olet Minna vaan niin hauska !
    Osaat tehdä kaikista vähemmänkin mielenkiintoisista asioista enemmän kun kiinnostavia. Sen takia blogiasi on mukavaa lukea ja kävijämäärät kasvavat. Hyvä hyvä Minna ja Anna Hilda !

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?