tiistai 5. kesäkuuta 2012

PERUNASOSE


Aijaijai miten hyvää mummon muussia, Anna Hildakin on antanut soseelle täyden kympin.

Voita oli jäljllä vain nokare, ja nykykielisestä versiosta uhkasi jo tulla terveysversio...mutta sitten hoksasin vaihtaa maidon kermaksi.  Rasva se vaan on niiiiin syntisen hyvää...kaikissa muodoissaan.

PERUNASOSE vuodelta 1909

1 1/2 ltr. perunoita
vettä
suolaa
3 rkl. voita
3-4 dl. maitoa
1 tl. sokeria
1 rkl. suolaa

Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Ne painetaan lämpiminä sosepuristimen läpi tahi survotaan hienoksi joko perunanuijalla tahi kahvelilla. Voi sekoitetaan soseeseen ja kiehuva maito lisätään vähitellen. Sose vatkataan kuohkeaksi ja maustetaan sokerilla ja suolalla.

___________________________________________

PERUNASOSE nykykielellä

1 kg jauhoisia perunoita
vettä
merisuolaa
3 rkl huoneenlämpöistä voita
2 dl kuumaa kermaa (tai maitoa)
1 tl sokeria
1 rkl merisuolaa

Kuori ja lohko perunat. Keitä perunat suolatussa vedessä pehmeiksi, valuta vesi pois (pidä tallessa)  ja soseuta perunat muusiksi. (On tärkeää että soseutat perunat tuoreeltaan kuumina, jäähtyneistä perunoista tulee liisterimäistä sosetta). Sekoita voi ja kerma perunasoseeseen, lisää tarvittaessa keitinvettä ja vatkaa sose kuohkeaksi. Mausta sokerilla ja suolalla.
___________________________________________

1 kommentti:

 1. Hei!

  Olemme hiljattain lanseeranneet sivun Etsiresepti.fi, jossa käyttäjät voivat etsiä reseptejä satojentuhansien ruokasivujen ja ruokablogien joukosta.

  Olemme huomanneet, että sinun blogissasi on monta hyvää reseptiä ja haluaisimme ehdottaa sinulle, että käyt katsomassa ruokablogilistamme kärkeä tästä: http://www.etsiresepti.fi/ruokablogienk%C3%A4rki

  Jos haluat lisätä oman ruokablogisi listaan ja listata reseptisi Etsiresepti.fi hakemistoon (ilmaiseksi) sinun täytyy vain seurata ohjeita tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-k%C3%A4rkeen

  Konsepti on jo olemassa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Meidän kauttamme blogit saavat päivittäin tuhansia vierailijoita, ja suosituimmat saavat viikoittain jopa yli 20 000 kävijää.

  Toivottavasti oma blogisi on pian listan kärjessä!

  Ystävällisin terveisin,

  Ann-Sofi
  Etsiresepti.fi, Hittarecept.se,
  Findeopskrifter.dk, Alleoppskrifter.no

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?