"ei tuomiota ennen maistiaisia" !
__________________________________________
KUKKAKAALI-SOSEKEITTO vuodelta 1909
2 ltr. kasvislientä
2 kukkakaalinkupua
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
sokeria
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 munankeltuaista
1 dl. kermaa
Kukkakaali liotetaan kylmässä vedessä muutamia tuntia, perataan, palotellaan ja pannaan vähään, hiukan suolattuun veteen kiehumaan. Kun kukkakaali on kiehunut pehmeäksi, otetaan kauniimmat palat pois ja tarjotaan liemessä eheinä. Loput kukkakaalista saavat vivelä kiehua ja puserretaan seulan päpi. Voi ja jauhot käristetään; siihen lisätään puserrettu kukkakaali sekä kasvisliemi vähitellen. Niiden annetaan kiehua noin 10 min. Ja maustetaan. Munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa ja keitto kaadetaan sekaan hyvin vispilöiden. Edellä mainitulla tavalla valmistetaan kasvissosekeittoja juuriartisokasta, porkkanoista, parsasta y.m.
_________________________________________________
KUKKAKAALI-SOSEKEITTO nykykielellä
1 iso kukkakaali
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä (esim. 1 Fond du Chef tiiviste annos + litra vettä)
sokeria
merisuolaa
valkopippuria myllystä
1 kananmunan keltuainen
1/2 dl kermaa
Irrota jääkaappikylmän kukkakaalin kukinnot ja leikkaa kova kanta pois. Keitä kukinnot pehmeiksi suolatussa vedessä, kaada keitinliemi pois. Ota muutama kukinto talteen koristelua varten, soseuta loput kukkakaalista.
Kuumenna voi pannulla, ripottele jauhot sekaan. Yhdistä muhennettu kukkakaali, jauhoseos ja kasvisliemi, sekoita tasaiseksi ja keitä sosekeittoa miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Maista, ja mausta suolalla ja valkopippurilla.
Vatkaa keltuainen ja ruokakerma sekaisin, lisää seos sosekeittoon, koko ajan vatkaten. Koristele keitto talteenotetuilla kukkakaalin kukinnoilla.
______________________________________
Minäkään en kukkakaalin hajusta pidä, mutta mausta kyllä ja tuosta sinun kuvastasi. Taidampa kokeilla tätä heti kun uusi sato tulee myyntiin.
VastaaPoistaVoi kiitos Seija,
Poistakiva jos tykkäsit, yritän "tehdä" kuvista vanhan tyylisiä, mutta kun niitä on jo aika paljon, yritän nykyisin myös olla toistamatta samoja ideoita, joten kekseliäisyys on välistä koetuksella. Kiitos kannustavasta palautteestasi !!!!!!
:)