torstai 30. huhtikuuta 2015

BERLIININMUNKIT


Jälleennäkemisen riemua ja munkkipossuja; niistä on kunnon wappu tehty! Serpentiinijuhlan kunniaksi ilmoitan nyt oikein wirallisesti, että Anna Hildan kirja on taas omissa käsissäni ja Kroatian isoäidin herkut historiaa. Lukijapalautteen mukaan osalle tämä on ilouutinen, toisille taas harmitus... Jokatapauksessa;  päiväjärjestykseen on palattu!

Berliininmunkkiohje tuntui sekin välillä kuin olisi lukenut vierasta kieltä... Pinkkiä  sokerikuorrutetta ei tehty missään vaiheessa, munkit vaan kieriteltiin sokerissa; ihan tavismunkkien tapaan... Nykykäsitteen mukaanhan berliininmunkin tunnistaa pinkistä pinnasta. (Tiesitkö muuten että kun muu Suomi puhuu berliininmunkeista, kutsuvat turkkulaiset niitä piispanmunkeiksi?!)

Vanhan ohjeen hillotäyte pursuili pitkin pöytää, kun yritin näprätä saumoja kiinni. Sen takia nykykielisessä versiossa munkit ensin pyöritellään palloiksi, uppopaistetaan ja täytetään vasta myöhemmin. (Säästää aikaa ja hermoja). Seuraavasta taikinasta teen miniversioita, ja dippaan ne siihen vaaleanpunaiseen sokerikuorrutteeseenkin...


BERLIININMUNKIT vuodelta 1909

1 1/2 dl. kermaa
20 gr. hiivaa
1 muna
2 munankeltuaista
2 rkl. sokeria
1 dl. sulattua voita
400 gr. vehnäjauhoja
täytteeksi: omenasosetta tahi marjahilloa

Hiiva liuotetaan haaleassa kermassa. Munat ja sokeri vatkataan, sekoitetaan kermaan sulatun voin ja vehnäjauhojen kera. Taikina vatkataan hyvin, peitetään ja pannaan nousemaan. Senjälkeen se vaivataan leivinpöydällä ja kaulitaan 1 sm. paksuiseksi. Siitä otetaan muotilla pyöreitä kakkuja, jotka pannaan kaksittain vastatusten ja vähän kovaa omenasosetta tahi hilloa väliin. Pienemmällä muotilla leikataan kakkujen reunaa pois, jotta munkkien reunat paremmin likistyisivät kiinni. Sitten munkit saavat kohota, keitetään kuumassa keitinrasvassa, nostetaan imupaperille valumaan ja pyöritetään sokerissa. Tarjotaan kuumina.

__________________

BERLIININMUNKIT NYKYKIELELLÄ
(=hillomunkit)

reilu 1 dl kermaa
20 g tuorehiivaa
1 dl voisulaa
1 kananmuna
2 munankeltuaista
2 rkl sokeria
400 g vehnäjauhoja
LISÄKSI TARVITSET:
uppopaistamiseen rypsiöljyä ja
täytteeksi omenasosetta tai vadelmahilloa sekä pursottamiseen pursotinpussin (tai tyllan+minigrip-pakastepussin)

Murenna hiiva lämpimään kermaan, sulata voi juoksevaksi, sekoita kerman, sokerin, munien, keltuaisten ja jauhojen kanssa tasaiseksi taikinaksi. Vaivaa hetki ja anna taikinan nousta liinan alla puoli tuntia. Pyörittele taikinasta halauamasi kokoisia munkkeja, kuumenna öljy 180℃:ksi (öljy on sopivan kuumaa, kun leipäkuutio ruskistuu 30-50 sekunnissa), paista munkit kypsiksi ja valuta talouspaperin päällä.

Laita hillo pursotinpussiin ja pursota jokaiseen munkkiin pieni hillosydän. Pyörittele munkit sokerissa (tai dippaa PINKKIIN sokerivesikuorrutteeseen).

_______________________


6 kommenttia:

  1. Ihanat,vanhat kahvikupit. Ai että..... Kylli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aidot Anna Hildan perut... Näistä kahvi maistuu paljon paremmalta kuin mistään muista!!!! ;)

      Poista
  2. Ihanat kupit ja ihana sormus tuon vanhan kirjan kuvassa. Sun kokkaustarinaa on mukava seurata, hymiö !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piitu, kupit ovat Anna Hildan valitsemat (!!) ja sormus minun valinta Kroatian matkalta :D

      Poista
  3. Oikeat Berliner-munkit ovat kyllä ihan pyöreitä hillomunkkeja. Käy vaikka katsomassa paikan päällä. Sokerillakuorrutettu possumunkki ja sen kutsuminen berliiniläiseksi on suomalainen juttu.

    -Mimmi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimmi, jaa?! Pitäisköhän oikein lähteä tutkiskelemaan Berliinin munkkikulttuuria?! Olis aika hyvä syy päästä vähän tuulettumaan täältä Pohjolasta...Vanha kansa on siis ollut taas tässäkin asiassa viisaampia...

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?