perjantai 30. lokakuuta 2015

KURPITSA-SOSEKEITTO


Ihme kyllä, kurpitsa-sosekeittoa ei oikeastaan isoäidin kirjassa ollut ollenkaan... Mutta kun "kukkakaali-sosekeitto" ohjeen lopussa sanottiin; "Edellä mainitulla tavalla valmistetaan kasvissosekeittoja juuriartisokista, porkkanoista, parsasta, y.m.", niin käytin Pyhäinpäivän (ja halloweenin) kunniaksi kurpitsaa. Jätin vehnäjauhot nykykieleisestä ohjeesta kokonaan pois, ja vaihdoin voin oliiviöljyksi, kurpitsa kun on luonnostaan kukkakaalia täyteläisempää. Sipulin lisäsin antamaan makealle keitolle"ryhtiä". HYVÄÄ TULI! Juuri sopiva lämmike vaikkapa pyhäinpäivän hautausmaakävelyn päätteeksi... Sopii väriltään myös Halloween-juhlakattaukseen...


KURPITSA-SOSEKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. kasvislientä
1 kurpitsa
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
sokeria
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 munankeltuaista
1 dl. kermaa

Kurpitsan sienemet ja kuori poistetaan. Kurpitsan palat pannaan vähään, hiukan suolattuun veteen kiehumaan. Kun kurpitsa on kiehunut pehmeäksi, puserretaan se seulan läpi.Voi ja jauhot käristetään; siihen lisätään puserrettu kurpitsa sekä kasvisliemi vähitellen. Näiden annetaan kiehua noin 10 min. ja maustetaan. Munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa; keitto kaadetaan sekaan hyvin vispilöiden.

Edellä mainitulla tavalla valmistetaan kasvissosekeittoja juuriartisokasta, porkkanoista, parsasta y.m.

______________________

KURPITSASOSEKEITTO nykykielellä

loraus oliiviöljyä
250 g sipulisilppua (kuorittu ja silputtu)
1,5 kg kurpitsanpaloja (siemenet ja kuori poistettu)
1-2 l kuumaa kasvislientä (sen mukaan, kuinka paksun keiton haluat)
valkopippuria
merisuolaa
jauhettua muskottipähkinää
1 dl kermaa
1 kananmunankeltuainen
lisäksi kypsytettyä voimakassuolaista juustoa, (esim. Pecorino Romano tai Parmigiano Reggiano, tai kotimainen Viinitarhurin juusto)

Kuumenna öljy suuressa kattilassa. Kuullota sipulia oliiviöljyssä, keskilämmöllä, kunnes se pehmenee (älä kuitenkaan ruskista). Lisää kurpitsanpalat ja toinen loraus öljyä, kuullota vielä hetki ja kaada kuuma kasvisliemi päälle. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottia. ( Jätä suola pois, jos kasvisliemessäsi on jo suolaa). Keitä seosta, kunnes kurpitsa pehmenee. Aja keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja nosta kattila pois hellalta. Sekoita kerma keltuaiseen ja vatkaa sosekeiton sekaan. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa tai pippuria. Tarjoa juustoraasteella höystettynä.

______________________




2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?