tiistai 20. lokakuuta 2015

VIIPALEKAKUT


Viipalekakkujen taikina muistuttaa piparitaikinaa, vaikkei siinä olekaan joulumausteita... Fariinisokeri se varmaankin vie aistit jouluun, sehän on sekoitus tavallista sokeria ja ruokosiirappia... Ja siirappi kuuluu piparkakkuihin; ilman siirappia piparitkin olisivat pelkkiä keksejä...

Viipalekakkujen rullaaminen on taikinaterapiaa parhaimmillaan, ja sopii suurpiirteiselle leipurille, kiireessäkin. Tässä ohjeessa ei ole turhaa näpräilyä; kaikki ainekset vaan sekaisin, taikina pötkilöiksi ja uuniin. Kuvan keksit pyöräytin vielä puoli tuntia ennen lentokentälle lähtöä... Oli tarkoitus kuvatakin kakut, mutta siihen ei enää aika riittänyt. Ja niin uunilämpimät viipalekakut pääsivät mukaan syyslomalle.


Viipalekeksi on suomalainen vastine italialaiselle cantucci-mantelikorpulle ja sopii yhtä hyvin kahviin kastettavaksi pikkumakeaksi. Kroatialaiset kissat eivät kahvista välittäneet, mutta  rouskuttivat isoäidinaikaiset keksit aamupalaksi. Muruakaan ei jäänyt!

"VIIPALEKAKUT VEIVÄT KISSANKIN KIELEN"

VIIPALEKAKUT vuodelta 1909

6 munaa
425 gr. fariinisokeria
215 gr. voita, hierotaan vaahdoksi
110 gr. mantelia
1 tl. soodaa
650 gr. vehnäjauhoja

Munat ja sokeri vatkataan; siihen lisätään pesty ja hierottu voi, sekä leikellyt kuorimattomat mantelit. Sooda jauhojen kera sekoitetaan viimeiseksi. Taikina jätetään silleen seuraavaan päivään, jonka jälkeen se leivotaan pitkiksi kapeiksi kangiksi. Paistamisen jälkeen leikataan kanget vielä lämpiminä ollessaan vinottain 2 sm. leveiksi viipaleiksi, jotka kuivataan meidossa uuninlämmössä.

___________________________

VIIPALEKAKUT nykykielellä

3 kananmunaa
210 g fariinisokeria
100 g voita
50 g mantelilastuja
1/2 tl ruokasoodaa
400 g vehnäjauhoja

Vatkaa munat ja sokeri. Sulata voi ja kaada munaseokseen. Sekoita taikina tasaiseksi. Yhdistä ruokasooda ja mantelilastut jauhoihin, ja lisää seokseen pienissä erissä. Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin puoli tuntia ennen leipomista. Rullaa taikinasta pellin pituisia tankoja. Paista 200℃ uunissa vartti, kunnes pinta saa vähän väriä. Leikkaa tangot viistosti suupalankokoisiksi kekseiksi heti uunista nostamisen jälkeen.

__________________________5 kommenttia:

 1. Ompa suloisia kuvia! Nyt kun olet siellä etelässä, voisitko julkaista lisää kesäisiä kuvia meidän muidenkin iloksi? Kiitos ja hyvää syyslomaa.
  Ellu

  VastaaPoista
 2. Meidänkin kotona tehtiin aina noita viipale pipareita,joiksi niitä kutsuttiin. Kylli

  VastaaPoista
 3. Ellu puhuu asiaa. We want more! (Reseptitkin olisi kivoja.)
  :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Ellu ja Sanni,
  täällä ollaan vielä hetki, mutta tällä kertaa lomakodissa ei ole omaa keittiötä, joten olen herkutellut vain ravintoloissa ja tietysti PIKNIKEILLÄ...reseptejä en ole tällä reissulla kerännyt ollenkaan, mutta kuvia ottanut sitäkin enemmän...juu...ei huono idea, voisin laittaa blogiin ylimääräisen kuvapostauksen..... pysykäähän linjoilla!

  VastaaPoista
 5. Ja kiitos KYLLI, huomasin vasta nyt että unohdin mainita nimesi Kroatiassa. Ei ollenkaan tarkoitushakuista, ja kiitän nyt kommentistasi jälkikäteen, lisäksi toivotan mukavaa joulunodotusta!!!!

  VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?