torstai 15. lokakuuta 2015

RIISIKUORUKAT (-kroketit)


Isoäidinaikaiset riisikroketit tehtiin bechamel-kastikkeella höystetystä puuroriisistä. Tein ruoaksi kreikkalaista moussakaa, siitä jäi bechamelia niin paljon, että innostuin läträämään kastiketta puuroriisiin ihan liikaa. Kuorukat eivät meinanneet pysyä kasassa, eikä makuelämyskään säväyttänyt. Edellispäivän risoton tähteistä, sitävastoin, tuli maukkaita ja sopivan kiinteitä kourukoita (nykykielinen ohje).
_____________________

RIISIKUORUKAT (-kroketit) vuodelta 1909

1 dl. riisiryyniä
vettä
suolaa

Kastike:
1 ril. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
2 dl. maitoa
1/2 rkl. suolaa
1/4 tl. hienonn. valkopippuria

Voitelemiseen:
2 munanvalkuaista
2 dl. survottuja korppuja

Huuhdotut riisiryynit keitetään suolatussa vedessä pehmeiksi, ja vesi siivilöidään pois. Voi ja vehnäjauhot käristetään, neste pannaan sekaan ja keitetään 10 min. Seos maustetaan ja keitetty riisi sekoitetaan joukkoon. Kun seos on jäähtynyt, muodostetaan siitä soikeita kuorukoita, jotka kastetaan vähän vatkattuun munanvalkuaiseen ja pyöritetään survotuissa korpuissa. Ne keitetään keitinrasvassa ja pannaan imupaperille valumaan.

___________________

RIISIKUORUKAT (-kroketit) nykykielellä
=friteerattu risottopallo

Edellispäivän risottoa
(pehmeää juustoa, esim. Brie tai Chevre, ei välttämätön)
1 munanvalkuainen
korppujauhoja
suolaa
valkopippuria myllystä
rypsiöljyä uppopaistamiseen

Pyörittele jäähtyneestä risotosta palloja tai soikiloita. (Upota keskelle nokare pehmeää juustoa.)  Mausta korppujauhot suolalla ja pippurilla, ja vatkaa kananmunan valkuaista kulhossa. Pyörittele risottopallo ensin valkuaisessa, sitten korppujauhoissa ja Friteeraan krokettiin kauniin ruskea pinta. Nosta talouspaperin päälle hetkeksi ennen tarjoamista.

__________________






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?