sunnuntai 31. tammikuuta 2016

VATKULI


On jälleen se aika vuodesta, kun lohturuoan synonyymi on itseoikeutetusti haudutettu lihapata. Kaikissa kylmän talven maissa on siitä oma versionsa; Burgundinpata, Stroganoff, Gulassi, Karjalanpaisti, Kalopsi... tai VATKULI. Liha maustetaan vain muutamalla täsmämausteella, ja pata saa hautua lempeällä lämmöllä, ilman minkään maailman kiireitä... Niin pitkään että liha mehevöityy mureaksi ja kehittää omintakeisen talviumamin.

TIESITKÖ ETTÄ LAAKERIPUU TEKEE NÄYTTÄVIÄ, SINERTÄVIÄ, MARJOJA, MUTTEI NIILLÄ OLE MITÄÄN HYÖTYKÄYTTÖÄ AROMAATTISIEN LEHTIEN TAPAAN. 
Vanhanajan vatkuli maustetaan vain sipulilla, suolalla ja maustepippurilla. (Lisäsin nykykieliseen ohjeeseen laakerinlehden.) Haudutin lihat pehmeiksi juuri ennen nukkumaannenoa. Lämmitin padan uudestaan aamuvarhain, lisäsin kerman ja keitin perunat. Oli tarkoitus kuvata annos ja syödä se myöhemmin luonaaksi... Mutta ensimmäisen makupalan jälkeen napsin mieheni kanssa koko padan, vähän kerrallaan... Tiskipöydän reunalla notkuen, vanhanajan reseptejä analysoiden ja ihastellen. Aamupalaksi siis!

______________________

VATKULI VUODELTA 1909

1 1/2-2 kg. ulkopaistia tahi lapaa
voita paistamiseen
1 sipuli
7 dl. vettä
8 maustepippurihernettä
1 1/2 rkl. suolaa
3 rkl. vehnäjauhoja
1 dl. kermaa

Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, leikataan poikittain viipaleiksi ja nuijitaan hyvin. Nämä ruskeutetään äkkiä voissa kuoritun ja viipaleiksi leikatun sipulin kera, sitte pannu huuhdotaan vedellä. Kuumennettuun, voideltuun pataan asetellaan kerroksittain ruskeutettu liha ja sipuliviipaleet, mausteet ja vehnäjauhot; huuhdeliemi kaadetaan päälle. Kaiken tämän annetaan hiljalleen kiehua kannen alla, kunnes liha on mureata. Senjälkeen liha asetetaan vadille, kerma vispilöidään kastikkeeseen, joka kaadetaan lihan päälle vadille.


VATKULI nykykielellä
=palapaisti

1 kg palapaistia (kalvotonta ulkopaistia, tai lapaa)
voita ja loraus rypsiöljyä paistamiseen
300 g (2 kpl) keltasipulia
n. 7 dl (niin paljon, että lihapalat peittyvät) lihalientä, kanalientä tai vettä
8 maustepippuria
1 laakerinlehti
(1 tl merisuolaa)
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuohu- (tai ruoka)kermaa

Kuumenna liemi (tai vesi) kiehuvaksi, nosta sivuun odottamaan vuoroaan. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna pata, laita voinokare ja öljyloraus padan pohjalle, ruskista lihapalat. Kuullota sipuliviipalieta lihapalojen seassa, ripottele jauhot päälle ja kaada kuuma liemi (tai vesi) sekaan. Laita pataan maustepippurit ja laakerinlehti, ja nosta kansi päälle. Hauduta miedolla lämmöllä 2 tuntia, kunnes liha on sopivan mureaa. Maista, lisää tarvittaessa suolaa ja lorauta sekaan kerma. Keitä lisukkeeksi perunoita tai tee pottumuusia.

________________

6 kommenttia:

  1. Vesi tulee kielelle kun katselee noita kuvia!

    VastaaPoista
  2. Vatkuli on tuttu ruoka. Parhaita liharuokia tillilihan ja stroganofin lisäksi.
    Oletko valmistanut Tallimestarin kiisseliä?
    Kyseinen kiisseli kuuluu 30- luvun jälkiruokiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en, mitäköhän tuo TALLIMESTARIN KIISSELI oikein onkaan?
      Kaikenlaiset kiisselit ovat kyllä suosikkejani...

      Poista
    2. Tallimestarin kiisseli keitellään karviaismarjoista. Väliin tehdään raastetusta kuivasta hapanleivästä, sokerista, kaakaojauheesta ja vaniljasokerista seos. Kiisseliä laitetaan jälkiruokakulhoon kerroksittain hapanleipäjauheen kanssa, siten että kiisseliä tulee alimmaiseksi ja päällimmäiseksi.

      Poista
    3. Varmasti herkkua! Karviaisia en ole löytänyt kahten kesään, olen oikein odottanut, muttei tavallisissa kaupoissa niitä ole ollut myynnissä...Ensi kesänä etsin torilta ja kokeilen! Kiitos vinkistä!

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?