tiistai 20. syyskuuta 2016

PERUNASALAATTI


Suikale tuntuu olevan tämän ohjeen juju.
Tavallisesti olisin pilkkonut perunasalaatin ainekset suurpiirteisesti suupalankokoisiksi, mutta "hieno" ja "suikale" toistuvat tässä lyhyessä reseptissä niin monta kertaa, että, jätin sooloilut sikseen. Tai, no, vähän sovelsin; salaatin vaihdoin kaaliksi.

Isoäidin syysrosolli ei olisi mitään ilman täyteläistä kastiketta. Munankeltuaisista, sinapista ja etikasta  sekoitettu tahna tekee kermalle ihmeitä. Tätä kastiketta voisi käyttää muissakin salaateissa...

__________________________

PERUNASALAATTI vuodelta 1909

1/2 ltr. keitettyjä perunoita
1 keitetty punajuuri
pieni salaatinkupu

kastike:
2 munaa (kov. keitettyä)
1/4 tl. suolaa
1/2 tl. sinappia
1 tl. sokeria
2 tl. etikkaa
2 rkl. ruokaöljyä
1 dl. hyvää kermaa
1 rkl. kaaprista

Perunat ja punajuuri kuoritaan ja leikataan hienoiksi suikaleiksi. Salaatinkupu huuhdotaan, kuivataan pyyhkeen välissä ja leikataan hienoksi. Kaikki nämä ainekset sekoitetaan yhteeen ja kaadetaan kulhoon. Munankeltuaiset, suola, sinappi ja sokeri hierotaan sekaisin, etikka ja öljy lisätään pisaroittain siihen, jolloin vaahdoksi vatkattu kerma hämmennetään joukkoon. Kastike kaadetaan salaatin päälle, jota sekoitellaan kahvelilla varovasti. Kaapris ja suikaleiksi leikatut munanvalkuaiset sirotellaan pinnalle.

__________________________

PERUNASALAATTI nykykielellä

400 g perunoita
150 g punajuuri
300 g keräsalaattia (tai valkokaalia)

kastike:
2 kovaksikeitettyä kananmunaa
1 dl luomu kuohukermaa
1/4 tl merisuolaa
1 tl Dijon sinappia
1/2-1 tl sokeria
2 tl omenaviinietikkaa
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl pieniä kapriksia

Keitä perunat ja punajuuri "al denteiksi", kuori ja leikkaa suikaleiksi. Huuhtele salaatti ja kuivaa salaattilingossa tai taputtele talouspaperilla kuivaksi. Leikkaa salaatti suikaleiksi, laita kaikki vihannekset kulhoon.

Kuori ja leikkaa munat kahtia. Irrota keltuaiset valkuaisista ja leikkaa valkuaiset ohuiksi suikaleiksi. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Survo keltuaiset haarukalla, mausta suolalla, sinapilla ja sokerilla. Lisää etikka, öljy ja viimeiseksi löysä kermavaahto. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita pohjia myöten, koristele munanvalkuaisilla ja kapriksilla.

_________________________


2 kommenttia:

  1. Tämähän pitää panna kokeiltavaksi, en nimittäin ole tällaista perunasalaattiversiota ennen nähnytkään.
    ...Mietin vaan, että on sitä luksusta ennenkin ollut -siis kapriksia yli sata vuotta vanhassa keittokirjassa! Noh, onhan noita mausteita kaupattu iät ajat, mutta että silti...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa olen miettinyt... Kapriksia, appelsiineja, artisokkia, sitruunoita, inkivääriä ja kookosta... Ei ehkä kuitenkaan ihan joka kodin ruokapöydässä... Eivätkä kaikki keittokirjojakaan lukeneet...Mutta meidän AH olikin ravintoloitsija....

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?