lauantai 10. syyskuuta 2016

SILAKKAKEITTO

ISOÄIDIN SILAKKASOPASTA LÖYTYY LANTTUAKIN.
Silakan ystävät, HOI, tämä on teille!
Olettekos ennen tehneet silakkasoppaa? Lanttu pyöristää keittopohjan makua mukavasti. Silti silakka on sen verran voimakasarominen kaveri, että tämän voi unohtaa, ellei ihan oikeasti tykkää pääraaka-aineesta.

No, mutta yritin kuitenkin. Jaoin vielä keittoni kahteen osaan, ja kokeilin kirkastakin, kaffir limetin lehdellä maustettua versiota... "Joo-ei"... Sama seuraavaksi ahvenista, tai lohesta.

KIRKKAAN SILAKKAKEITON MAUSTAA KAFFIR LIMETIN LEHTI.

SILAKKAKEITTO vuodelta 1909

1/2 ltr. perunoita (pieniä)
1/4 lanttua
2 ltr. vettä
suolaa
6 maustepuppurihernettä
1 sipuli
3/4 kg. silakoita
2 dl. maitoa
2 rkl. vehnäjauhoja
(voita)
2 rkl hienonn. ruohosipulia

Perunat kuoritaan ja keitetään suolatussa vedessä puolipehmeiksi. Peratut, huuhdotut ja palotellut kalat ladotaan perunain päälle, sitte lisätään muut yllä mainitut ainekset. Keitto saa kiehua hiljasella tulella kannen alla, kunnes perunat ja kalat ovat pehmeät. Keitto suurustetaan maitoon sekoitetuilla jauhoilla.

___________________

SILAKKAKEITTO nykykielellä

350 g perunoita
150 g lanttua
merisuolaa
80 g sipulia
400 g putsattuja silakoita
4 kokonaista maustepippuria
1 laakerinlehti
2 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
nokare voita (tai loraus neitsytoliiviöljyä)
ruohosipulia koristeeksi

Kuori ja pilko perunat sekä lanttu, keitä kuutiot sen jälkeen suolatussa vedessä "al denteiksi". Pilko silakat ja sipuli suupalan kokoiksiksi, lisää perunoiden päälle. Laita sekaan maustepippurit ja laakerinlehti. Hauduta miedolla lämmöllä, kunnes perunat ja kalat pehmenevät. Vatkaa maito ja jauhot sekaisin, suurusta keitto. Maista, ja lisää tarvittaessa suolaa ja nokare voita, tai loraus hyvää oliiviöljyä. Koristele ruohosipulisilpulla.

JOS haluat kirkasta ja gluteenitonta keittoa, mausta laakerinlehden sijasta sitrusaromisella kaffir limetin lehdellä, ja jätä jauho-maitosuurus kokonaan pois.

____________________

2 kommenttia:

  1. Nahka vaan pois, käy helposti, niin silakan maku kesyyntyy. Voi ehkä tehdä toistekin silakkasoppaa. Mikä ihana pimeän ja kolean sään ruoka.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?