sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

KUKKAKAALI-SOSEKEITTO


Kukkakaalisosekeitto näyttää nykyaikaiselta tylsältä pussikeitolta, mutta ulkonäössä menetetyt pisteet tulevat kyllä takaisin moninkertaisesti makupisteinä. Itse olen tottunut paksuihin kasvissosekeittoihin, sellaisiin, missä lusikka melkein seisoo pystyssä. Siksi tämän keiton liemimäinen rakenne ei oikein jaksanut herätellä innostustani. Reseptissä oli kuitenkin jotain vanhan ajan charmia ja laihahkon, lähes  värittömän ja litkumaisen keiton ryhdikäs maku yllätti hauskasti. Ja tarinan opetus tulee tässä:
"ei tuomiota ennen maistiaisia" !
__________________________________________

KUKKAKAALI-SOSEKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. kasvislientä
2 kukkakaalinkupua
2 rkl. voita
3 rkl. vehnäjauhoja
sokeria
suolaa
hienonn. valkopippuria
2 munankeltuaista
1 dl. kermaa

Kukkakaali liotetaan kylmässä vedessä muutamia tuntia, perataan, palotellaan ja pannaan vähään, hiukan suolattuun veteen kiehumaan. Kun kukkakaali on kiehunut pehmeäksi, otetaan kauniimmat palat pois ja tarjotaan liemessä eheinä. Loput kukkakaalista saavat vivelä kiehua ja puserretaan seulan päpi. Voi ja jauhot käristetään; siihen lisätään puserrettu kukkakaali sekä kasvisliemi vähitellen. Niiden annetaan kiehua noin 10 min. Ja maustetaan. Munankeltuaiset ja kerma vatkataan liemimaljassa ja keitto kaadetaan sekaan hyvin vispilöiden. Edellä mainitulla tavalla valmistetaan kasvissosekeittoja juuriartisokasta, porkkanoista, parsasta y.m.

_________________________________________________

KUKKAKAALI-SOSEKEITTO nykykielellä

1 iso kukkakaali
1 rkl voita
1 rkl vehnäjauhoja
1 l kasvislientä (esim. 1 Fond du Chef tiiviste annos + litra vettä)
sokeria
merisuolaa
valkopippuria myllystä
1 kananmunan keltuainen
1/2 dl kermaa

Irrota jääkaappikylmän kukkakaalin kukinnot ja leikkaa kova kanta pois. Keitä kukinnot pehmeiksi suolatussa vedessä, kaada keitinliemi pois. Ota muutama kukinto talteen koristelua varten, soseuta loput kukkakaalista.

Kuumenna voi pannulla, ripottele jauhot sekaan. Yhdistä muhennettu kukkakaali, jauhoseos ja kasvisliemi, sekoita tasaiseksi ja keitä sosekeittoa miedolla lämmöllä vielä 10 minuuttia. Maista, ja mausta suolalla ja valkopippurilla.

Vatkaa keltuainen ja ruokakerma sekaisin, lisää seos sosekeittoon, koko ajan vatkaten. Koristele keitto talteenotetuilla kukkakaalin kukinnoilla.
______________________________________

2 kommenttia:

  1. Minäkään en kukkakaalin hajusta pidä, mutta mausta kyllä ja tuosta sinun kuvastasi. Taidampa kokeilla tätä heti kun uusi sato tulee myyntiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Seija,
      kiva jos tykkäsit, yritän "tehdä" kuvista vanhan tyylisiä, mutta kun niitä on jo aika paljon, yritän nykyisin myös olla toistamatta samoja ideoita, joten kekseliäisyys on välistä koetuksella. Kiitos kannustavasta palautteestasi !!!!!!
      :)

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?