perjantai 1. helmikuuta 2013

TOMAATTIKEITTO


Heti alkuun varoitus: ei kasvissyöjille, vegaaneista puhumattakaan !

Tulisiko sinulle mieleen tehdä tomaattikeittoa lihaliemeen ja uittaa liemessä savusilavaa sillä lailla että maku tarttuu oikein kunnolla? Niin, ja lisätä vain muutama ruokalusikallinen tomaattisosetta jotta keittoa voisi kutsua tomaattikeitoksi?!

Sata vuotta sitten tässä ei ollut mitään ihmeellistä; makuja ja raaka-aineita yhdisteltiin, jos vain lopputulos oli entistä tuhdimpi ja ruokaisampi. Ja sitä tämä liemimäinen keitto olikin; mielenkiintoinen yhdistelmä laihaa ulkonäköä ja tukevaa makua.

____________________

TOMAATTIKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. jälkilihalientä
1 rkl. voita
150 gr. savust. silavaa
3 rkl. vehnäjauhoja
5-6 rkl. tomaattisosetta tahi 3 tuor. tomaattia
suolaa
hiononn. valkopippuria
1 munankeltuainen
1 1/2 dl. kermaa

Palasiksi leikattu silava ruskeutetaan voissa, vehnäjauhot ja tomaattisose tahi palaksi leikatut tomaatit hämmennetään sekaan. Senjälkeen lisätään kiehuva lihaliemi vähitellen ja keitto saa kiehua 15-20 min. Sitte se siivilöidään ja maustetaan. Munankeltuainen ja kerma vispilöidään liemimaljassa sekaisin ja keitto kaadetaan vähitellen hyvin vispolöiden, joukkoon. Tarjotan likakokkareiden kera. Siivilöity silava käytetään munakkaaseen, silavalaatikkoon j.m.s.

_____________________

TOMAATTIKEITTO nykykielellä

150 g ylikypsää palvikylkeä
1 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
1/2 dl tomaattisosetta (tomaattipyree antaa voimakkaimman maun)
2 l liha- tai kasvislientä
1 munankeltuainen
1 1/2 dl kermaa

Kuutioi palvikylki, sulata voi pannulla ja ruskista kuutioita hetki, ripottele jauhot sekaan ja paista vielä muutama minuutti, kunnes jauhot ovat imeneet itseensä kaiken nesteen. Lisää pannulle tomaattisose ja kuuma lihaliemi pienissä erissä. Keitä keittoa miedolla lämmöllä parikymmentä minuuttia. Vatkaa munankeltuainen ja kerma sekaisin, siivilöi keitto ja sekoita kermaseokseen.

____________________




3 kommenttia:

  1. Hei toi ohje kuulostaa oikeastaan tosi hyvältä!! :)

    http://polkadotcookie.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Tämä resepti tuo kokonaan uuden näkökulman täydellisen tomaattikeittoreseptin löytymiseen!

    VastaaPoista
  3. Olen itsekin aina tehnyt tomaattikeiton liheliemesta (lienee iso-aidin ohje sekin). Oma versioni loytyy taalta http://foodpug.blogspot.co.uk/2012/09/hearty-and-healthy.html.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?