lauantai 25. heinäkuuta 2015

SAKSALAINEN MANTELIKAKKU


Anna Hildan aikainen kakkupohja on tarkoitettu syötäväksi sellaisenaan, ja suutuntuma onkin mukava... vähän marenkimainen, mutta täyteläisempi... Ja siitä sain idean muuttaa tämä kesäiseksi kermakakuksi... Tai kerrospavlovaksi... Tai Britakakuksi, sehän tämä oikeastaan on. Brita miinus maito ja voisula...


Oli tämän komeuden nimi mikä hyvänsä, herkullista oli. "ERINOMAISTA" Anna Hildankin mielestä. HURRAA KESÄLLE!!!


Käytin irtopohjavuokaa, mutta olisin aivan yhtä hyvin voinut tehdä suorakaiteen muotoisen kakun, ja paistaa pohjan uunipellillä. Kermavaahdon maustoin syreenisokerilla. (Kuivasin syreeninkukkia, ja laitoin sokerin sekaan, ja aaaaaah, mikä valloittava tuoksu purkista leviääkään, joka kerta kun kannen aukaisee. Maustesokereita voi tehdä myös laventelista, ruusuista ja kaikista muistakin syötävistä kukista. Kaneli- ja vaniljatangoista saa myös mukava-aromista sokeria.)


SAKSALAINEN MANTELIKAKKU vuodelta 1909

6 munaa
215 gr. sokeria
175 gr. mantelia
90 gr. perunajauhoja

Mantelit puhdistetaan kuivalla pyyhkeellä, jauhetaan kuorineen ja sekoitetaan jauhojen kera vatkattujen munankeltuaisten ja sokerin joukkoon; viimeksi sekoitetaan kovaksi vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.
______________________

SAKSALAINEN MANTELIKAKKU nykykielellä
(=suomalainen *GLUTEENITON kesänylistys-kakku)

3 kananmunaa
80 g sokeria
70 g mantelijauhetta
55 g perunajauhoja
lisäksi tarvitset uuninkestävän vuoan, (kuvan kakkuun käytin 18 cm kokoista irtopohjavuokaa),
voita uunivuoan voiteluun ja
korppujauhoja vuoan jauhottamiseen (*HUOM. jos haluat gluteenittoman kakun, käytä gluteenittomia korppujauhoja tai jätä korppujauohot kokonaan pois!)

Koristeeksi ja täytteeksi:
makeita mansikoita, syreenillä tai vaniljalla maustettua kermavaahtoa ja/tai jäätelöä

Erottele valkuaiset keltuaisista, vatkaa kummatkin kuohkeiksi vaahdoiksi (eri kulhoissa). Lisää ensin sokeri ja sitten muut kuiva-aineet keltuaisvaahtoon (jämähtää murotakinamaiseksi) ja sekoita sitten valkuaisvaahto taikinaan. Voitele uunivuoka, jauhota korppujauhoilla ja lusikoi taikina vuokaan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia (kunnes kakkuun tökättyyn bambutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa).

Täytä jäähtynyt kakkupohja vaniljakermavaahdolla (ja/tai jäätelöllä) ja tuoreilla mansikoilla.

________________________



2 kommenttia:

  1. Hei! Tavalliset korppujauhot eivät yleensä ole gluteenittomia, joten älä tarjoa tätä keliaakikolle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips, Anonyymi, älyttömän hyvä huomio! Siis ehdottomasti jos keliaakikolle tekee tämän kakun, täytyy korppujauhottaminen jättää pois, tai käyttää gluteenittomia korppujauhoja. Kiitos että luet blogia, ja luet vielä näin ajatuksella!!!!!!!!!!

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?