tiistai 5. heinäkuuta 2016

MANSIKKAHILLO

SOODAN SINISEEN VIVAHTAVA VAAHTO SIHISEE KUIN OIKEA TAIKALIEMI JA ANTAA HILLOLLE SINERTÄVÄN PUNAISEN SÄVYN.
Isoäidin taikahillo on tässä.

Tämän perään on turha haikailla supermarketin hillohyllyllä, tai ulkomailla. Muttei hätää, hilloa voi tuunata helposti Kesä-Suomen ulkopuolellakin. Tuoreiden mesimarjojen tai itsetehdyn mesimarjamehun  sijasta hilloon voi lorauttaa mesimarjalikööriä. Jos ei suomalaisia mansikoita ole saatavilla, kannattaa ostaa luomua.

Minulla oli vielä tilkka viimekesäistä mesimarjamehua, oikein vahvaa sellaista. Se pyöristi mansikan  makua mukavasti. Sokeria isoäidin ohjeessa on aika paljon, on vanhanajan hillo ainakin säilynyt koko pitkän talven... Minäkin tein hillon puhtaasta sokerista, mutta vähensin sen määrää.  Hillosokeria en käyttänyt sen sisältämän sitruunahapon takia (ei vaarallinen, mutta teollinen, homesienestä jalostettu tuote, mikä saa herkän nenäni tukkoiseksi).

Onhan mansikkahillo muutenkin niin hyvää, mutta jos hyvästä tekee vielä parempaa, silloin mukana on jo ripaus taikaa! Niin, ja kun sooda kuohahtaa, kuuluu kattilasta ihan oikeasti pientä sihinää.... "sssim sssssala bim". Aitoa taikahilloa, selvästikin.
_____________________

MANSIKKAHILLO vuodelta 1909

2 kg. mansikoita
2 kg. sokeria
1/2 ltr. vettä
1 tl. soodaa
2-4 dl. mesimarjamehua

Vesi ja sokeri keitetään kirkkaaksi, lankamaiseksi sokeriliemeksi, josta vaahto kuoritaan tarkkaan pois; marjat pannaan sekaan ja hillo saa hiljaisella tulella useamman kerran kiehahtaa, kunnes marjat näyttävätä kirkkailta. Nyt lisätään sooda ja vaahto, joka silloin kuohahtaa pinnalle kuoritaan heti tarkkaan pois, senjälkeen sekoitetaan mesimarjamehu hillon joukkoon. Mesimarjamehu antaa hillolle kauniin värin ja miellyttävän maun. Mehun asemesta voi käyttää tuoreita mesimarjoja, jotka keitetään sokeriliemessä yht'aikaa mansikkain kera.

_____________________

MANSIKKAHILLO nykykielellä

200-250 g sokeria
1 dl vettä
400 g kotimaisia mansikoita (mieluiten itse poimittuja, seassa saa olla metsämansikoita)
1/4 tl ruokasoodaa
1 dl mesimarjamehua tai 1/2 dl mesimarjalikööriä tai 1/2 dl tuoreita mesimarjoja

Keitä vedestä ja sokerista liemi, kuori mahdollinen vaahto pois. Lisää marjat (myös mesimarjat, jos käytät tuoreita marjoja), keitä miedolla lämmöllä 5-10 minuttia, kunnes mansikat näyttävät kiiltäviltä ja pulleilta, kuori vaahto pois. Lisää sooda ja mesimarjamehu/likööri, (jos et ole käyttänyt tuoreita marjoja). Anna hillon vielä kiehahtaa, purkita kiehuvassa vedessä käytettyyn hillopurkkiin ja sulje kansi. Säilytä jäähtynyt hillo jääkaapissa.

____________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?