maanantai 25. heinäkuuta 2016

PUNAVIINIMARJA- JA VADELMAHYYTELÖ


Vadelmat pyöristävät kirpeänraikkaan viinimarjan aromin mehevän makeaksi...


Tämän hyytelön makuun ei kyllästy, tätä haluaisi vaan lisää. Paitsi että lopputulos oli melkein mehua, sen verran löysäksi nykykielinen versio jäi. Jäähy kylmässä, yön yli, teki hyytelöstä vähän paksumpaa, mutta tätä  saisi keittää kasaan paljon pidempään, tai sitten lisätä seokseen reilusti sokeria... Niin, tai, ketkä eivät vierasta sitruunahappoa (itse en sitä suuhuni viitsi laittaa, ks. edellinen hillokepostaus), voivat tehdä hyytelön hillo- tai hyytelösokerista.

Niin tai nän; tässä marjaherkussa on maku kohdallaan!
Ja "juoksevasta hyytelöstä" saa loistavan jäätelökastikkeen.

___________________________

PUNAVIINIMARJA- JA VADELMAHYYTELÖ vuodelta 1909

3 ltr. riivittyjä viinimarjoja
1 1/2 ltr. vadelmia
3 dl. vettä
3/4 kg. sokeria 1 ltr:lle mahua

Marjat huuhdotaan, survotaan rikki, vesi kaadetaan kiehuvana päälle ja marjat jätetään seuraavaan päivään mehustumaan. Sitten ne pannaan vienolle tulelle kiehumaan noin 15 min. ja hämmennetään koko ajan, ja kaadetaan senjälkeen siivilävaatteelle sekoittamatta valumaan. Valunut mehu mitataan ja sokeri lisätään. Kun sokeri on sulanut, kuumennetaan mehu hitaasti ja annetaan hiljalleen kiehua noin 20-30 min. Vaahto kuoritaan pois, ja kun vähän mehua lautasella jäähdytettynä hyytyy, on hyytelö valmista. Hyytelö kaadetaan heti kuumana kuiviin, kuumennettuihin purkkeihin. Paperi sidotaan päälle asta sitten, kun hyytelö on jäähtynyt.

___________________________

PUNAVIINIMARJA- JA VADELMAHYYTELÖ nykykielellä

2 dl putsattuja punaisia viinimarjoja
1 dl vadelmia
1 dl vettä
750 g sokeria per 1 litra valmista mehua (75 g/ 1 dl)

Huuhtele marjat, laita teräskattilaan ja painele rikki perunasurvimella. Kiehauta vesi ja kaada marjojen päälle. Anna mehustua yön yli, tai peitä kattila talouskelmulla ja hauduta vesihauteessa miedolla lämmöllä, kunnes mehu irtoaa marjoista ja marjat muuttuvat haaleiksi.

Siivilöi mehu talteen, mittaa määrä ja punnitse sokeri. Sekoita sokeri mehuun, kuori mahdollinen vaahto pois ja keitä miedolla lämmöllä 20 minuuttia. Tässä vaiheessa hyytelö saattaa vielä olla pelkkää mehua... Hyytymisaste selviää lautastestillä: kaada hyytelöä kylmälle lautaselle ja vedä siihen viilto. Jos jälki jää näkyviin, on hyytelö valmista.

Jatka keittämistä, tai käytä juoksevana jälkiruokakastikkeena. Kaada valmis hyytelö puhtaaseen lasipurkkiin ja sulje kansi. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ja säilytä jääkaapissa.

___________________________


2 kommenttia:

  1. Hyytelökoe kylmällä lautasella kannattaa ehdottomasti tietää, koska pelkkä keittoaika ei kerro onko hyytelö valmista.

    VastaaPoista
  2. Kun tehdään hyytelöä tai hilloa pelkän sokerin avulla marjojen tulisi olla hiukan raakoja. Oisiko siinä syy hyytelön juoksevuuteen? Meillä mummo teki myös punaviinimarjoista hyytelöitä, hilloa ja mehua. Joka kesä olin keräämässä pensasta tyhjäks ja nämä nykyiset pensaat on kääpiöitä siihen pensaaseen verrattuna. Tänä päivänä en pysty punaherukkaa oikein enää mehussakaan käyttämään, nyt vasta muistin miksi :D

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?