keskiviikko 20. heinäkuuta 2016

SEKOITETTU HEDELMÄHILLOKE

"KOLMEN HEDELMÄN HILLOKE SULAUTUU YHDEKSI KOKONAISUUDEKSI  JUOKSEVAN TAHMAKASTIKKEEN AVULLA"
TESTING, TESTING...
Ihan kohta omenat, luumut ja päärynät kypsyvät. Ja alkaa säilömissesonki. Isoäidin resepti tuo vähän vaihtelua perushillokkeelle. Hedelmien keittäminen omissa kattiloissaan, yhden ison padan sijasta, säilyttää jokaisen lajin omintakeisen maun, tuoksun sekä värin. Maku on onnistuneen moniulotteinen, jopa jännittäväkin. Rakenne jää vielä vähän hataraksi; pehmeät hedelmäpalaset  tahmaisessa, juoksevassa sokeriliemessä... Aika vaikeaa syödä sotkematta. (Mutten viitsinyt vaihtaa perussokeria hillosokeriksi, taaskaan, sen sisältämän sitruunahapon takia = yleensä Kiinassa homesienen avulla valmistettu kemiallinen ja keinotekoinen happo = saa herkän nenäni tukkoiseksi.)

Sitten joskus, kun eletään koleita talvipäiviä, meinaan tehdä keltaista hilloketta ja kokeilla tämän ohjeen omenasta ja mangosta... Mutta nyt jään odottelemaan niitä kotimaisia luumuja, ja omppusadon kypsymistä.
_________________

SEKOITETTU HEDELMÄHILLOKE vuodelta 1909

2 kg. omenia
2 kg. päärynöitä
2 kg. luumuja
3 kg. sokeria
9 dl. vettä

Omenat kuoritaan, leikataan lohkoiksi ja siemenkota poistetaan; päärynöiden kanssa menetellään samoin ja huuhdotuista luumuista poistetaan kivet. Kukin hedelmälaji keitetään eriksee 1 kg:ssa sokeria ja 3 dl:ssa vettä. Ne keitetään, kunnes hedelmät ovat pehmeitä ja läpikuultavia. Keittämisen aikana kuoritaan vaahto hillosta tarkkaan pois, ja kun ne ovat jäähtyneet, sekoitetaan nämä eri hillot yhteen. Sekoitettu hilloke kaadetaan purkkiin ja paperi sidotaan päälle.

_________________

SEKOITETTU HEDELMÄHILLOKE nykykielellä

yhtä paljon omenia, päärynöitä ja luumuja
puolet hedelmien painosta sokeria
1/2 dl vettä/hedelmäkattila

Kuori omenat ja päärynät ja leikkaa hedelmäliha lohkoiksi, poista luumuista kivet. Punnitse hedelmät, ja punnitse puolet painosta sokeria. Laita hedelmät kolmeen eri kattilaan, ripottele sokeri päälle ja kaada vesi sekaan. Keitä hedelmiä miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät, kuori mahdollinen vaahto pois. Sekoita hilloliemet keskenään ja kaada kuumassa vedessä käytettyyn lasitölkkiin. Sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, säilytä jääkaapissa.

________________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?