sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

SUNNUNTAIPYÖRYKÄT


KAHVILLE!
Kerrankin voi sanoa että "onneksi aamulla tihutti vettä", ja sai hyvällä mielin köllötellä sängyssä pitkään... Laittaa sunnuntaipullataikinan nousemaan, käydä kaikessa rauhassa noukkimassa kourallisen mustikoita lähimetsästä... Ja leipoa "aamupalaksi" mustikkapyöryköitä.

Isoäidin sunnuntaipyörykät edustavat parhainta suomalaista pullaperinnettä. Taikinassa on riittävästi makeutta, muttei yhtään liikaa ja sopivasti voita, vaikkei näppituntuma tunnukaan rasvaiselta. Mustikkaa ei kuulu alkuperäiseen ohjeeseen, muttei sitä nyt voinut jättää millään poiskaan, kun varvut jo sinisenään notkuvat.

Jos ei mansikkakakkua, niin sitten mustikkapyöryköitä sunnuntain kahvipöytään.
Olispa aina kesä!


SUNNUNTAIPYÖRYKÄT vuodelta 1909

2 rkl. hiivaa
5 munaa
2 dl. sokeria
2 dl. haaleata maitoa
2 dl. sulattua voita
750 gr. vehnäjauhoja

voitelemiseen 1 muna
1 dl. mantelia
2 rkl. kristallisokeria

Hiiva liuotetaan tilkkaseen haaleata vettä; vehnäjauhoja sekoitetaan niin paljon, että saadaan paksu vellimäinen seos, joka pannaan nousemaan. Muna ja sokeri vatkataan, haalea maito, osa vehnäjauhoista ja noussut hiiva lisätän, jonka jälkeen hierottu voi ja loput jauhot sotketaan taikinaan; alustamista jatketaan kunnes taikina käy notkeaksi. Kun taikina on noussut kooltaan kaksinkertaiseksi, vanutetaan se hyvin huolellisesti leivinpöydällä ja leivotaan neljäksi rinkiläksi, jotka sitte kun ovat nousseet, sivellään vatkatulla munalla ja kypsennetään hyvässä , tasaisessa uuninlämmössä.

_____________________

SUNNUNTAIPYÖRYKÄT nykykielellä

1/2 dl vettä
1 rkl tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria + ylimääräistä koristeluun
reilu 6 dl vehnäjauhoja
1 dl voisulaa
1 dl maitoa

lisäksi tarvitset:
1 kananmunan voiteluun ja mantelilastuja (ja mustikoita) koristeluun


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää jauhoja sen verran, että saat vellimäisen seoksen. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää maito ja loput jauhot. Vaivaa taikinaan kimmoisa sitko, lisää voisula ja vaivaa se taikinan sekaan. Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi.

Leivo jauhotetulla leivinalustalla sormen paksuisia tankoja, katko tangot n. 15 cm:ksi ja kieritä solmuiksi. Nosta taikinasolmut leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja anna nousta vielä varttitunti. Voitele pyörykät vatkatulla munalla, ripottele päälle sokeria ja mantelilastuja (ja mustikoita). Paista 200℃ uunissa reilu 10 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä.

_____________________


2 kommenttia:

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?