maanantai 2. tammikuuta 2017

LEIPÄVANUKAS


HYVÄÄ HUOMENTA 100-VUOTIAS SUOMI!
Kansakunta on nyt herännyt juhlavuoteen, samoin ISOÄIDIN RESEPTILLÄ-blogi. Vuoden kestäviin juhlallisuuksiin on hyvä sulkea kahdeksanvuotiaan pop-up-koekeittiön ovet. Vuosi 2017 tulee olemaan blogin viimeinen vuosi. MUTTA, eipäs mennä asioiden edelle... Meillä on hieno vuosi edessä, ja parhaat palat jäljellä.

Juhlavuoden kunniaksi ajattelin kulkea kaunista maatamme risiin rastiin, kattaa pöydän vanhoilla astioilla ja kuvata ruokia uusissa maisemissa. Jos SINÄ haluat osallistua kuvauspaikan ideointiin tai jakaa oman sukusi ruokaperinteitä, voit nyt ilmoittautua mukaan. Ehdota minulle mielestäsi sopivaa, vanhaa, kuvausmiljöötä; taloa, navettaa, aittaa, venettä, autoa, porotilaa, majakkaa, huvimajaa pappilaa, venevajaa, savusaunaa... Tai esittele sukupolvien takainen elinkeino, perheyritys tai perinneresepti. Ja kutsu minut paikalle.

Lähetä ehdotuksesi sähköpostilla kuvaliitteen kanssa. Kohteen pitäisi olla vanha, historiallinen, perinteinen ja/tai suomalaisella tyylillä mieleenpainuva. Lisäksi sinne pitäisi päästä julkisilla kulkuneuvoilla. Jos paikalla on vanhoja astioita, mitä saisi lainata kuvaukseen, ja/tai keittiö, missä ruokaa voisi valmistaa, olisi se plussaa. (Muttei välttämätöntä, voihan posliinit ja kaasukeittimen pakata helposti reppuun). Huomioithan, etteivät vuokrattavat tilat sovi tähän tarkoitukseen, koska kyseessä on vapaaehtoinen ja palkaton "työ".

Ja; voitko uskoa: valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt yhteisen projektimme + ISOÄIDIN RESEPTILLÄ -blogin osaksi Suomi 100- juhlavuoden ohjelmaa!

Lähetä ehdotukset osoitteeseen:
isoaidinreseptilla@yahoo.com


Uudenvuoden juhlista johtuneeseen samppanjan yliannostukseen löytyi vuoden 2017 alussa vain yksi tehokas lääke; isoäidin leipävanukas, (testattu on). Mutta lähteehän tällä reseptillä tavallinen arkikin mukavan makeasti käyntiin...

NYKYKIELISELLÄ OHJEELLA LEIVÄT JÄÄVÄT SISÄLTÄ PEHMEIKSI, MUTTA REUNOISTA RAPEIKSI. JOS HALUAT KAUTTAALTAAN HYLLYVÄÄ "VANUKASTA", TUPLAA KERMA-MUNASEOKSEN MÄÄRÄ.

VOILEIPÄVANUKAS vuodelta 1909

20 ranskanlaipäviipaletta
voita
2 munaa
6 dl. maitoa
hedelmä- tahi marjahilloketta
1 rkl. kristallisokeria

Munat ja maito vispilöidään. Voita levitetään leipäviipaleille, jotka senjälkeen kastetaan munaseokseen ja asetellaan kerroksittain voideltuun vuokaan, voipuoli ylöspäin; hedelmä-tahi marjahilloketta levitetään leipäkerroksien väliin. Jäännös munaseoksesta kaadetaan vuokaan viipaleiden päälle. Kristallisokeria ripotellaan pinnalle, ja vanukas paistetaan uunissa. Tarjotaan kerman kera.

________________________

VOILEIPÄVANUKAS nykykielellä

8 viipaletta ranskanleipää, chiapattaa tai pullapitkoa
normaalisuolaista voita
1 luomumuna
2 dl luomu kuohukermaa
1 dl vettä
1 purkki vauvan mangososetta
1 dl vadelmahilloa
1 dl mantelilastuja
vaniljasokeria

Vatkaa muna, kerma ja vesi sekaisin. Voitele uuninkestävä kulho ja leipäviipaleet voilla. Kasta leivät muna-kermaseokseen ja aseta 4 viipaletta kulhon pohjalle. Levitä päälle mangosose ja hillo, ripottele vähän vaniljasokeria ja nosta loput leivät kanneksi. Kaada muna-kermaseos päälle, ripottele pinnalle vaniljasokeria ja koristele mantelilastuilla. Paista 200℃ uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes munakastike hyytyy ja mantelit saavat paahtuneen sävyn. Tarjoa vaniljalla ja muskotilla maustetun kermavaahdon kanssa. 

________________________
2 kommenttia:

  1. Hei, ihan mahtava juttu! Tämä blogi kyllä ansaitsee olla mukana juhlavuodessa!

    VastaaPoista
  2. Harmittaa kun lopetat mutta onneksi saa vielä vuoden lukea tätä blogia. Tämä blogi on niin huippu! Onnea Suomi 100 voitosta!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?