Oletko ajatellut, että meille suomalaisille NIIN rakas peruna on kausituote. On se!
Tai, siis, vaikka pottuja syödäänkin ympäri vuoden, kausi määrittelee kokkaustavan.
Kesällä perunat ovat pieniä ja höyrytettyjä... Tai sitten niistä tehdään salaattia. Syksyllä syödään keitinperunoita, mutta ensilumen aikoihin maistuvat jo uuniperunatkin... Joulun tienoilla perunoista tehdään laatikkoruokia. Ja nyt... Nyt ollaan perunavuoden muhennosvaiheessa. Keitetyt perunat pilkotaan, ja maustetaan bechamelkastikkeella. Reseptin tuore persilja vihjailee jo saapuvasta keväästä. Mutta; ennen kevään sosekeittovaihetta, siinä laskiaisen tienoilla, pääsevät potut komeilemaan vielä pataruoissakin.
Sellainen on supisuomalainen perunavuosi.
MUHENNETUT PERUNAT vuodelta 1909
3/4 ltr. keitettyjä perunoita
2 rkl. voita
2-3 rkl. vehnäjauhoja
1/2 ltr. maitoa
suolaa
hienonn. valkopippuria
(sokeria)
2 rkl. hienonn. persiljaa
Keitetyt perunat kuoritaan ja leikataan palasiksi. Voi ja jauhot käristetään, maito lisätään, ja kastike saa kiehua 10 min. Perunat, mausteet ja hienonnettu persilja lisätään ja muhennos saa kiehahtaa.
___________________
MUHENNETUT PERUNAT nykykielellä
keitettyjä perunoita
voita
vehnäjauhoja
maitoa (tai luomu kuohukermaa)
merisuolaa
mustapippuria myllystä
persiljasilppua
Kuori ja kuutioi keitetyt perunat ja kuumenna maito. Sulata nokare voita pannulla, ripottele jauhoja päälle, sekoita ja kypsennä seosta hetki. Vatkaa kuuma maito sekaan ja kypsennä miedolla lämmöllä. Kaada kastike perunoiden sekaan. Ripottele persiljasilppu päälle ja rouhi myllystä vielä ripaukset mustapippuria ja merisuolaa.
__________________
Oih! Tämä on niin hyvää!!
VastaaPoistaperunavuosi-loistava oivallus! :)
VastaaPoistaHyvä konsti käyttää tätä tähdeperunoita. Ja tuo perunavuosi on tosi hyvä.
VastaaPoista