tiistai 10. tammikuuta 2017

PAISTETTU PORSAS


Paistettu kokonainen porsas... Hmmm... yhden hengen taloudessa ei kokonaisia possuja paistella, eikä niitä kyllä lähikaupan lihatiskilläkään ole tullut vastaan... Ja silti; ulkona on juuri sellainen myräkkä, että viima suorastaan huutaa ikkunan takana "possua pöytääääään!"

Nikkaroin nykykielisestä ohjeesta myräkkäpäivän kompromissin. Käytin possusta vain ulkofilee- pihvit, ja lisäsin inkiväärin kaveriksi hunajaa. Kastikkeeseen käytin Happy Joe luomusiideriä. Ensivaikutelma oli turhan makea... Sitten lisäsin merisuolaa ja pippuria, ja lorautin sekaan sitruunan mehua, hienoksi silputun valkosipulinkynnen, ja, tietysti; kermaa. Lopputuloksena sain sellaisen herkkukastikkeen, minkä olisi voinut maistella samantien loppuun. Makean, suolaisen ja valkosipulin pyhä kolminaisuus on erikoinen, mutta mielenkiintoinen yhdistelmä.

Vähän tavallisemman kastikkeen saa, jos käyttää lihalientä siiderin sijaan.

__________________________

PAISTETTU PORSAS vuodelta 1909

Pieni porsas
2 rkl. suolaa
1/2 tl. hienonn. inkivääriä
1/2 tl. valkopippuria
2 ltr. happamia omenia
vettä
voita tahi silavaa

Kastike:
2 rkl. vehnäjauhoja
vettä tahi lihalientä

Huolellisesti puhdistetun porsaan sisäpintaan hierotaan suola, inkivääri ja valkopippuri. Porsas täytetään omenalohoilla ja ommellaan kiinni. Se asetetaan voideltuun uunipannuun, selkäpuoli ylöspäin, ja paistetaan uunissa. Pinta sivellään usein voilla tahi silavalla, vettä lisätään pannuun silloin tällöin, ja paistia valellaan usein tällä liemellään. Paistumisen aikaa tarvitaan 2 1/2-3 tuntia. Kun porsas on valmiiksi paistunut, nostetaan se vadille. Selästä leikataan poikittain viipaleita, jotka asetetaan takaisin paikoilleen.

Rasva kuoritaan kastikkeesta pois, vehnäjauhot hämmennetään liemeen ja kiehuvaa vettä tahi lihalientä lisätään. Kastike saa kiehua vähän aikaa, maustetaan ja siivilöidään.

________________________

PAISTETTU PORSAS nykykielellä
= possun ulkofileekääryleet & siiderikastike

1 kotimainen (mielellään hapan) omena
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
220 g (6 pientä pihviä) possun ulkofileetä
1 valkosipulin kynsi
1/2 dl kotimaista (luomu) hunajaa
mustapippuria myllystä
merisuolaa
6 salvian lehteä
2 rkl normaalisuolaista suomalaista voita
2 dl omenasiideriä (esim. Happy Joe)
1 dl luomu kuohukermaa
2 tl luomusitruunan mehua

Leikka omenat siivuksi, kuori ja raasta inkivääri ja nuiji fileepalat ohuiksi. Kuori ja silppua valkosipuli. Sekoita inkivääriin hunaja,  pippuri ja suola. Voitele fileet inkivääriseoksella, nosta kunkin fileen päälle omenaviipale ja salvian lehti. Rullaa fileet kääryleeksi, sido paistonarulla tai bambutikulla.

Kuumenna voita kuumalla pannulla ja paista fileekääryleille kauniin ruskea pinta. Kaada siideriä (tai lihalientä) pannulle, anna sihahtaa ja nosta kansi päälle. Hauduta fileet kypsiksi. Nosta kääryleet  tarjoiluastiaan, poista narut tai tikut, jatka liemi kermalla, mausta suolalla, pippurilla, sitruunanmehulla ja valkosipulilla. Keitä kastiketta kasaan, tarkista suola ja kaada kääryleiden päälle juuri ennen tarjoamista.

________________________


1 kommentti:

  1. Pakko kokeilla!
    Tämä blogi vain paranee vanhetessaan!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?