sunnuntai 15. tammikuuta 2017

PERUNATANGOT

"PERUNAN PYHÄPUKU"
Sunnuntaina perunatkin puetaan juhla-asuun. Kullankeltaiset perunapötkilöt ovat oikeastaan uudelleensyntynyttä pottumuusia. Tämä resepti tuo mukanaan mukavaa vaihtelua ja vähän näyttävyyttäkin.

Paistoin kuvan tangot uunissa, tarkoitus oli vältellä oljyssä tiristämistä. Uunikypsennyksen kanssa kannattaa kuitenkin olla varuillaan... Varsinkin, jos perunatangot haluaa lämmittää vielä uudelleen ennen tarjoamista. Tangot ovat parhaimmillaan; kun sisus on vielä pehmeää muusia, mutta kuori rapean rouskuvaa.

________________________

PERUNATANGOT vuodelta 1909

1 ltr. perunoita
vettä
suolaa
2 munankeltuaista
1/2 rkl. suolaa
1 tl. sokeria
1/8 tl. hienonn. valkopippuria
voitelemiseen:
2 munanvalkuaista
1 1/2 dl. survottuja korppuja

Perunat kuoritaan, huuhdotaan ja keitetään pehmeiksi suolatussa vedessä. Ne painetaan lämpiminä sosepuristimen läpi, tahi survotaan hienoiksi joko perunanuijalla tahi kahvelilla. Vatkatut munankeltuaiset ja mausteet sekoitetaan perunasurvokseen. Tästä muodostetaan soermenpaksuisia pyöreitä tankoja, jotka leikataan join 5 sm. pitkiksi kappaleiksi. Ne kierretään vähän vatkatuissa munanvalkuaisissa ja sitten survotuissa korpuissa ja paistetaan voidellulla pellillä uunissa tahi paistinpannussa voissa.

_________________________

PERUNATANGOT nykykielellä

500 g jauhoisia perunoita
merisuolaa
ripaus sokeria
valkopippuria myllystä
1 luomu kananmuna
1 dl korppujauhoja (tai näyttäviä pankojauhoja, tai gluteenittomia korppujauhoja)

Kuori, keitä suolatussa vedessä ja soseuta perunat. Erottele keltuainen ja valkuainen, lisää keltuainen ja mausteet perunasoseeseen. Muovaile perunasoseesta sormenpaksuisia tankoja. Riko valkuaisen rakenne haarukalla, kieritä perunatankoja ensin valkuaisissa, ja sitten korppujauhoissa. Aseta tangot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista 200℃ uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes pinta saa kuparinruskean sävyn.

_________________________
2 kommenttia:

  1. Minulla on myös sama kirja. Se on vuodelta 1920. Olen itse 13-vuotias. Kirja on Mummoni isotädin, Maikin, joka kuoli 80-luvulla. Olen itse alkanut kirjoittaa omalla manuaalisella kirjoituskoneella ohjeet uusiksi. Minun kirjani sisältää myös erityisen osaston, "kalliin ajan ruokareseptit".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih, 13-vuotias?! Mitä kaikkea vielä kerkeät keksiäkään....hienoja makuseikkailuja sulle!!!!!

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?