perjantai 20. tammikuuta 2017

SAKSANPÄHKINÄKAKKU/2


Nyt lähti lapasesta... Nykykielinen ohje pääsi hieman rönsyilemään. Mutta; kypsä banaani sopii vaan niin hyvin saksanpähkinän kaveriksi, ja banaanikakkuun kuuluu voi... Ja suolakinuski kastike... Niin; sen takia!


Pehmeää banaania, rapeaa pähkinää, täyteläistä kastiketta... Ja vielä raikasta vaniljajäätelöä. HHHHHMMMMMMM; MMMMMM; UUUMMMMMM!

Eipä kolota enää makeanhammasta tämän välipalan jälkeen!
_______________________

SAKSANPÄHKINÄKAKKU vuodelta 1909

8 munaa
212 gr. sokeria
4 rkl. hienonn. saksanpähkinöitä
100 gr. vehnäjauhoja

Munankeltuaiset ja sokeri vatkataan vaahdoksi; pähkinät ja jauhot lisätään; vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset sekoitetaan viimeksi. Seos kaadetaan voideltuun, survotuilla korppujauhoilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan tavallisessa uuninlämmössä.

_______________________

SAKSANPÄHKINÄKAKKU nykykielellä
= banaani-pähkinäkakku & vaniljajääteöä + suolakinuski kastiketta

200 g normaalisuolaista voita + ylimääräistä kakkuvuoan voiteluun
80 g (n. 1 dl) sokeria
2 luomu kananmunaa
1/2 dl saksanpähkinärouhetta
100 g vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
ripaus suolaa
2 kypsää banaania
korppujauhoja kakkuvuoan jauhottamiseen

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri tahnaksi, lisää munat ja pähkinärouhe. Sekoita sooda ja suola jauhoihin, lisää jauhot voiseokseen. Kuori ja soseuta (suurpiirteisesti haarukalla) banaanit, lisää taikinaan. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, kaada taikina vuokaan ja paista 180℃ uunissa vajaa tunti, kunnes kakkuun painettun bambutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna jäähtyä vuoassa, kumoa jäähtynyt kakku tarjoilulautaselle ja tarjoa kakku vaniljajäätelön ja suolakinuski kastikkeen kanssa.


SUOLAKINUSKI KASTIKE

120 g (reilu desi) sokeria
50 g voita
1 dl luomu kuohukermaa
1/2 tl merisuolaa

Sulata sokeri ja voi pannulla, sekoita ja keitä miedolla lämmöllä kunnes väri muuttuu astetta tummemmaksi. Lisää kerma ja vispaa kastike sileäksi. (Älä säikähdä; kylmä kerma saattaa jähmettää sokerin... Jatka vaan keittämistä, sokeri sulaa ja kastike tekeytyy ajan kanssa). Mausta suolalla, keitä kasaan, kunnes saat sopivan paksuisen kastikkeen.

 ______________________



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?