maanantai 25. kesäkuuta 2012

VOHVELIT


Vanhalla vohvelireseptillä valmistetut herkut kuulostavat kirjoitettuna aivan liian tuhdilta idealta, mutta maistuvat kuitenkin ihan normivohveleilta. Näitä ei tarvitse höystää kermavaahdolla, se kun on jo sisällä taikinassa. Nykyisin taikina tehdään löysemmäksi, käytetään maitoa tai vettä kermavaahdon sijasta ja paljon enemmän jauhoja. Entisaikaan kerma ja munat olivat pääroolissa ja jauhot vain kevyenä lisänä. Jauhoa kun on jo valmiiksi niukasti, voisi tämän ohjeen muunnella helposti gluteenittomaksikin, vaihtamalla vehnäjauhon vaikkapa riisijauhoksi...

Anna Hilda on antanut vohveleille 10 pistettä, makuraati puolestaan ei saanut sanaa suustaan, nuolivat vain huuliaan ja nyökyttelivät.

VOHVELIT vuodelta 1909

4 dl. hyvää kermaa
3 munaa
2 dl. vehnäjauhoja
1 dl. sulatettua voita

Kerma vispilöidään vaahdoksi, siihen sekoitetaan vatkatut munat, vehnäjauhot ja viimeksi voi kiehuvan kuumana. Vohvelirauta kuumennetaan, sivellään voilla, ja siinä paistetaan vohvelit vaalean ruskeiksi kummaltakin puolen. Tarjotaan kuumina marjahillon kera.

___________________________________________

VOHVELIT nykykielellä

4 dl vispikermaa
50 g voita
3 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
lisäksi tarvitset vohveliraudan ja ylimääräistä voita tai rypsiöljyä raudan voitelemiseen

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sulata voi. Sekoita kermavaahtoon munat ja jauhot, ja lopuksi voisula, vatkaa taikina tasaiseksi. Voitele vohvelirauta ja paista vohvelit kuparinruskeiksi.

___________________________________________

7 kommenttia:

  1. aivan ihana tarina blogin takana!

    VastaaPoista
  2. Nyt ei kyllä auta muu kuin lähteä kaivamaan vohvelirauta komerosta, saitpa Minna taas kuvalla ja tekstilläsi sellaisen pakkomielteen aikaiseksi. Mansikankukilla saa muuten niin ihania koristuksia aikaiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuula,
      Joo, vohvelirauta vaan esiin, ja mansikoista hilloa talven vohvelikekkereitä varten !
      :)

      Poista
  3. Viehättävä blogi! Eksyin tänne ensimmäistä kertaa ja palaan pian uudestaan!
    Huomasin sinulla samanlaisen Arabian lilan lautasen perunasose-reseptin yhteydessä. Satuin löytämään kasan ko. lautasia kirpparilta keväällä 10 kr/kipale ja lisäksi vielä samaan sarjaan tarjoiluvateja. Tunsin itseni oikein onnenpekaksi.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Frostrosor,
      Kiitos!
      Joskus kirppareilta tekee todellisia löytöjä...vanhat astiat ja liinavaatteet on kyllä niin ihania!
      Mukavaa loppukesää ja paljon ☀:a !

      Poista
  4. Kaapissa oli vispikermaa ja vohveleita teki mieli. Eli google opasti tämän ohjeen pariin. En tiedä menikö mulla jotain mönkään, mutta kamalan rasvasia ja löllöjä tuli vohveleista. Ei lainkaan meidän makuun. Syömättä jäi suurin osa.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?