tiistai 31. tammikuuta 2017

TIISTAIKEITTO

MAIDOTON JA VEHNÄJAUHOTON TIISTAIKEITTO.
Liemi on tämän keiton "salasana". Vanhassa ohjeessa on käytetty kinkun vahva-aromista lientä. Hyvistä raaka-aineista, pitkän kaavan mukaan keitetty liemi ajaa saman asian. Sen osuutta ei kannata ollenkaan vähätellä; jos pohja on litkua, tulee keitostakin mitäänsanomatonta... Ja kuka oikaisee liemenkeittovaiheessa liemivalmisteiden kanssa, saa maistella vielä valmiissa keitossakin teollista aromivahvennetta (=hiivauute=E621).

Tiistaikeitto on kotimaisten juuresten ylistys. Jos käytät kasvislientä, kelpaa keitto vegaaneillekin. Jos vielä jätät jauhosuureen ja ohraryynit pois, käy soppa myös keliaakikoille. Sosekeitonkin tästä saisi helposti... Ei mikään "elämää suurempi" oivallus, mutta niin osuva tiistaipäivän tunnelmaan...

Hyvää tiistai-keittopäivää!
____________________

TIISTAIKEITTO vuodelta 1909

2 ltr. kinkunlientä
1/2 dl. kokonaisia ohraryyniä
1/4 lanttua (pieni)
1 porkkana
1/2 palsternakkaa
1/2 selleriä
1/2 ltr. pieniä perunoita
6 dl. maitoa
1 rkl. vehnäjauhoja
suolaa
hienonn. valkopippuria
hienonn. persiljaa

Ryynit huuhdotaan ja keitetään kinkun liemessä puolipehmeiksi. Juurekset puhdistetaan, leikataan suikaleiksi ja pannaan keittoon. Perunat pannaan kokonaisina. Vehnäjauhot ja maito sekoitetaan ja kaadetaan liemeen. Keitto saa vielä kiehua hetken, sitte se maustetaan ja hienonnettu persilja lisätään.

______________________

TIISTAIKEITTO nykykielellä

lanttua
porkkana
palsternakkaa
juuriselleriä
perunoita
1/2 dl rikottuja ohraryynejä
liha-, kana-, tai kasvislientä (kotitekoista)
ripaus vehnäjauhoja
1 dl luomu kuohukermaa (tai punaista maitoa)
merisuolaa
jauhettua valkopippuria
persiljasilppua

Kuori ja leikkaa juurekset suikaleiksi, jätä pienet perunat kokonaisiksi. Laita kattilaan kasvikset, ohraryynit ja lientä niin paljon, että koko komeus peittyy. Keitä 15 minuuttia miedolla lämmöllä. Sekoita jauhot kermaan (tai maitoon) ja kaada keittoon, anna kiehahtaa. Mausta suolalla, pippurilla ja persiljasilpulla.

_______________________


2 kommenttia:

  1. Kypsyvätkö ohraryynit tuossa ajassa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rikottujen ohraryynien keittoaika on 15 minuuttia, ( eri myllyjen ryyneissä ehkä eroja, tarkista keittoaika pakkauksesta)... Isoäidin aikaiset kokonaiset ryynit ovat aikoinaan vaatineet kunnon haudutuksen... Muttei jälkilämmöllä haudutus tee pahaa näille rikotuillekaan....Mutta siis kypsyvät 15 minuutissa.

      Poista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?