lauantai 4. huhtikuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / LIHAPULLAT & PERUNAMUUSI


Lihapullat ja pottumuusi... Pettämätön parivaljakko! Kuvan pyörykät eivät ole mitään muotovalioita, ne on tehty kananpojanjauhelihasta. Se on luonnostaan niin notkeaa, että nesteen määrää olisi voinut vähentää. Nostelin vain kahdella ruokalusikalla suuria "lusikkaleipiä" pannulle. Puuttuvan silmänruoan korvasi kuitenkin mehevä maku.  Maustepippuri antaa isoäidin lihapullille syvän ja pyöreän umamin... Sellaisen, mitä haluaisi maistella aina vielä yhden lisää...

EI MITÄÄN MUOTOVALIOITA NÄMÄ BROILERIN JAUHELIHASTA TEHDYT, MUTTA; AAH MIKÄ MAKU....JA TUOKSU!

ISOÄIDIN LIHAPULLAT
Lihapullamassa:
1 punasipuli
100 g voita (tai 1/2 dl oliiviöljyä)
1 dl korppujauhoja tai murennettu paahtoleipäviipale
1 dl kuohukermaa
1 dl maitoa
1 kananmuna
1 punasipuli
1/2 tl jauhettua maustepippuria
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
500 g (sika-nauta)jauhelihaa

Kastike:
1 rkl voita, 1 rkl vehnäjauhoja, 1-2 dl kermaa, suolaa ja pippuria

Kuori ja silppua sipuli. Sulata 1 rkl voita pannulla ja kuullota sipulisilppu.

Liota korppujauhot (tai hienoksi murennettu leipä) kermassa ja maidossa, anna turvota parikymmentä minuuttia. Lisää muna, sipuli, ja maustepippuri. Vaivaa seos jauhelhihan sekaan. Mausta lihapullamassa suolalla ja mustapippurilla. (Ellet osaa arvioida mausteiden määrää, tee koepulla, paista se ja maista! Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.) Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä n.10 minuuttia.

Pyörittele taikina pulliksi, ja paista pintaan voissa (tai öljyssä) kaunis väri, lisää vesitilkka pannulle ja nosta kansi päälle. Anna lihapullien kypsyä vesihöyryssä. Nosta valmiit pullat kannelliseen astiaan odottelemaan kastiketta. Paista pyörykät erissä, kunnes kaikki lihapullataikina on käytetty.

Lisää pannulle nokare voita, ripottele päälle vehnäjauhot, sekoita ja anna jauhojen imeä rasva itseensä. Anna seoksen vielä kypsyä hetki. Lisää sitten reilu desi kermaa ja vispaa kaikki jauhokokkareet sileäksi. (Siivilöi, jos haluat). Mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoa lihapullat kastikkeen, puolukkasurvoksen ja pottumuusin kanssa.


PERUNAMUUSI
1 kg jauhoisia perunoita (mieluiten lapin puikulaa)
vettä sen verran että perunat peittyvät
merisuolaa
1 dl kermaa
50 g voita

Kuori ja keitä perunat kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta vesi pois, mutta ota talteen 2 dl keitinvettä.

Survo perunat perunasurvimella, lämmitä kerma melkein kiehuvaksi, ja lisää nesteet sekä voi preunasurvokseen. Sekoita tasaiseksi, ja mausta suolalla.





1 kommentti:

  1. No hyvä makuhan tästä jäi,kuinkas muuten 😍 Teen varman jotain väärin,kun kommenttini ei koskaan näy kommenttikentässä 😕

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?