perjantai 10. huhtikuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ /  PUOLUKKAMARENKI & KINUSKIKASTIKE 


Ethän vaan heittänyt niitä parsakastikkeesta jääneitä valkuaisia roskiin?! Tai jos innostut varta vasten tekemään näitä marenkeja, niin muistathan säilyttää keltuaiset ja tehdä niistä sitten sen parsakastikkeen!

Marengin voi maustaa kaakaojauheella, marjajauheella, piparminttuöljyllä, kookoshiutaleilla, salmiakkijauheella, tai; niinkuin minä tein, pakastepuolukoilla. Kotikaranteeni alkaa vissiin vaikuttaa hiljalleen ajatusmaailmaankin. Juuri nyt kaipaan jälkiruokaani, (lue arkeen ja elämään), yllätyksiä ja vaihtelua.... Siksi valitsin mausteeksi puolukat.

Maistelet ensin ilmavaa marenkia, mitään ajattelematta, ja hups, yht'äkkiä räjähtää pirteä puolukka suussasi. Ta-daa!!! Samaan pyrin suolakinuskin kanssa; sormisuolan kiteet piiloutuvat näkymättömiksi kinuskiin, ja yks kaks yllättäen silkkisestä karamellikastikkeesta löytyykin raikas merisuolasattuma.
Pieniä ovat karanteeni-ihmisen ilot!

VANHANAJAN MARENKI
2 kananmunan valkuaista
2-3 dl tomusokeria (tai oman maun mukaan)
1 dl pakastepuolukoita (tai jotain muuta makuainetta)

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, kunnes marenki on kiiltävää ja kiinteää. Lisää sokeri. Käänetele sekaan pakastepuolukat (tai muu makuaine). Nosta marenkinokareita leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kypsennä marenkeja 50-70℃ uunissa, luukku välillä raollaan, kunnes marengit tuntuvat kuivilta ja kevyiltä. Voit nopeuttaa kuivumista kääntämällä uunin max. 100℃, mutta tarkkaile marenkeja herkeämättä, pinta ottaa helposti väriä, varsinkin korkeimmat huiput. Tavoite olisi säilyttää väri puhtaan valkoisena.


Valitsin suolakinuskiin tarkoituksella sormisuolaa. Jos haluat sileän kastikkeen, ilman suolasattumia, jauha merisuola myllystä. Niin, ja eihän kinuskikastike välttämättä tarvitse suolaa ollenkaan. Perinteinen kinuski koostuu vain kermasta, sokerista ja voista. Suola antaa kinuskille kuitenkin sopivasti ryhtiä.


SUOLAKINUSKI KASTIKE
120 g (reilu desi) sokeria
50 g voita
2 dl kuohukermaa
1/2 tl merisuolaa

Sulata sokeri ja voi kattilassa, sekoita ja keitä medolla lämmöllä, kunnes seos saa hieman väriä. Lisää kerma ja vispaa kastike sileäksi. Älä säikähdä; kylmä kerma saattaa jähmettää sokerin... Kun jatkat keittämistä, sokeri sulaa taas juoksevaksi ja sekoittuu kermaan. Keitä kastiketta kasaan, kunnes se on sopivan paksuista. Mausta suolalla.



1 kommentti:

  1. Suolakiteet on just hyviä tähän.Olen joskus laittanut mokkapalojenkin pinnalle ihan hintsusti suolakiteitä,kun ne mokkapalathan on melkoisen makeita.

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?