keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / VATKULI

VATKULI MAISTUU ERITYISEN HYVÄLLE  ULKONA VIETETYN PÄIVÄN PÄÄTTEEKSI.
Nyt kun kevät on ottanut askeleen takapakkia, ja maa on valkoinen.... Niin; voidaan aivan yhtä hyvin  palata takaisin talviruokien maailmaan. Vatkuli on kylmän ilman lohturuokaa parhaimmillaan. Haudutusvaihe vie aikaa, mutta, sen jälkeen pata on valmista "pikaruokaa".  Ja maku vain paranee uudelleenlämmitettäessä.

HYVÄÄ VATKULIPÄIVÄÄ KAIKILLE!

VATKULI
1 kg palapaistia (kalvotonta ulkopaistia tai lapaa)
voita ja loraus rypsiöljyä paistamiseen
2 keltasipulia
n. 7 dl (niin paljon, että lihapalat peittyvät) lihalientä (tai vettä)
kourallinen kokonaisia maustepippureita
2 laakerinlehteä
merisuolaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuohukermaa

Kuumenna liemi (tai vesi) kiehuvaksi, nosta sivuun odottamaan vuoroaan. Kuori ja viipaloi sipulit. Kuumenna pata, laita voinokare ja öljyloraus padan pohjalle, ruskista lihapalat. Kuullota sipuliviipaleita lihapalojen seassa, ripottele jauhot pälle, ja anna muhia hetki. Kaada sitten kuuma liemi (tai vesi) sekaan. Laita pataan maustepippurit, laakerinlehdet ja ripaus suolaa, nosta kansi päälle. Hauduta miedolla lämmöllä ainakin 2 tuntia, kunnes liha on sopivan mureaa. Maista, lisää tarvittaessa suolaa ja lorauta sekaan kerma. Keitä lisukkeeksi perunoita ja porkkanoita.



2 kommenttia:

  1. Niin upeaa lukea blogia, jossa kokeillaan vanhanajan keittokirjaa!! Minulla on sama näköispainos kaapissa, mutta en ole vielä kokeillut kuin yhtä mustikkapiirakkaa, kun ohjeita on välillä vaikea sovitella nykykeittiöön (esimerkiksi uunin lämpötilojahan ei niissä lue).
    Jään seuraamaan!

    VastaaPoista
  2. Tämä on varmasti hyvää. Taidan kokeilla. Mutta tuo vatkuli-sana. Siis apua.Milla

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?