perjantai 24. huhtikuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / NOKKOSRÄISKÄLEET


Nokkonen on suomalaista superfoodia ja täällä Etelä-Suomessa sen kausi on juuri nyt parhaimmillaan... Vapun jälkeen varmasti jo pohjoisemmassakin. Nokkosen ensimmäiset miniatyyrilehdet ovat syvän vihreitä, ja kauniin violetin sävyisiä. Nokkonen kannattaa kerätä ennen kun se kerkeää kasvattaa vartta. Priimalaatu on vain viiden sentin mittaista, juuri maasta versonutta.

Tarvitset vain hanskat, sakset ja pussin... Ja nokkosenkeruu voi alkaa. Jos et kuitenkaan jaksa innostua nokkosista, voi räiskäleet tehdä samalla ohjeella ilman viherää lisää. Tai; voit myös korvata nokkosen pinaatilla.


VANHANAJAN NOKKOSLETUT

5 dl tuoreita nokkosenlehtiä
4 kananmunaa
1 l maitoa
1 tl sokeria
1 tl merisuolaa
2 dl (nokkosten keitto)vettä
50 g sulatettua voita (tai 1/2 dl öljyä)
4-5 dl vehnäjauhoja
voita tai öljyä paistamiseen

Huuhtele nokkoset kylmällä vedellä. Kiehauta kattilassa vettä, ryöppää nokkoset nopeasti ja nosta lävikköön valumaan. Hienonna jäähtyneet nokkoset ja lisää valmiiseen lettutaikinaan. TAI; laita ryöpätyt nokkoset tehosekoittimen kulhoon, kaada 2 dl nokkosten keitinlientä sekaan, ja anna koneen käydä. Lisää munat, maito, sokeri, suola ja voisula. Sekoita taikina tasaiseksi muutamalla painalluksella. Lisää jauhot ja anna koneen käydä, kunnes taikina on tasaista ja kaikki jauhokokkareet ovat hävinneet. Anna taikinan tekeytyä huoneenlämmössä ainakin puoli tuntia.

Kuumenna rasva pannulla ja paista ohukkaat molemmilta puolilta kuparin ruskeiksi. Tarjoa makeat letut hillon kanssa, ja suolaiset räiskäleet lämminsavulohen ja kermaviilikastikkeen kanssa.


1 kommentti:

  1. Ihana blogi!! löysin vasta äsken ja rakastuin heti. Mahtavaa että pidät tällaista!!

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?