keskiviikko 1. huhtikuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / KASTIKE PARSALLE 


Saanko esitellä; klassikkokastike HOLLANDAISE:n suomalainen, kauan kadoksissa ollut, pikkuserkku.


Tätä kastiketta tehdessä turhat kommervenkit voi unohtaa. Kaikki ainekset vain vesihauteeseen, ja kastike on vispaamista vaille valmis. Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa voi ensin sulattaa juoksevaksi, kuten Hollandaise kastiketta tehdessä... Mutta karanteenikeittiössä tehdään, mitä milloinkin huvittaa... Ja hyvinhän tämä kastike valmistuu huoneenlämpöisestä voistakin.

Voi kannattaa pilkkoa, jotta se sulaa ennen kun keltuaiset alkavat hyytyä... Kun voi on sulanut, näyttää kastike liemeltä. Tämä vaihe tuntuu pitkäveteiseltä, mutta kastiketta kannattaa vispata herkeämättä vesihauteen päällä. Kun munankeltuaiset lämpenevät, alkaa lopultakin tapahtua. Välillä  kastike kannattaa nostaa höyrystä jäähylle, sillä liika lämpö saattaa juoksettaa sen. Peli ei ole silti menetetty, jos vain toimit nopeasti. Ensin kastike pois kiehuvan veden päältä, ja sitten kaikki energia voimakkaaseen vispaamiseen. Jos tämäkään ei auta, lisää kastikkeeseen ylimääräinen keltuainen ja tilkka vettä, ja vispaa kastike sileäksi hauteessa, ei niin villisti kiehuvan veden päällä.


VANHANAJAN HOLLANTILAINEN KASTIKE

2 kananmunankeltuaista (säästä valkuaiset ja tee niistä vaikka   marenkia)
150 g huoneenlämpöistä voita (pilkottuna)
1 tl sitrunamehua (mieluiten luomua)
1/4 dl valkoviiniä (tai vettä)
ripaus merisuolaa
ripaus sokeria
ripaus jauhettua valkopippuria

Laita kaikki ainekset vesihaudekattilaan. (Tai vatkaa metellikulhossa ainekset sekaisin, ja laita kulho höyryävän vesikattilan päälle). Vatkaa seosta koko ajan, ja nosta välillä höyrystä pois, etteivät  keltuaiset kypsy liian nopeasti ja kastike juoksetu. Kun kastike ei maistu enää kananmunalle, mausta suolalla, valkopippurilla ja ripauksella sokeria. Tarjoa höyrytetyn parsan tai pariloidun lohen kanssa.


2 kommenttia:

  1. No onhan se itse tehty hollandaise ihan omaa luokkaansa 👍Tämä on ruokablogi mun mieleen,hyvä että löysin😄 Kuvat aivan "herkkua"👏

    VastaaPoista
  2. Hei! Nyt löytyi ruokablogi minun mieleeni👍 Vähän samaistun tähän,kun silloin tällöin otan jonkin ruokaohjeen ihanan,edesmenneen anoppini Doriksen keittokirjasta,"Matlagningens grunder" Kiitos ja aurinkoista kevättä 😄

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?