lauantai 11. huhtikuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ / MÄMMI


🐣HYVÄÄ PÄÄSIÄISTÄ, KARANTEENIKANSA!🐥
Nyt meillä on aikaa. Jos joskus, niin tänä pääsiäisenä kannattaa "uhrata" yksi päivä mämmitehtailuun.


Mämmin valmistus ei ole vaikeaa, vaikka puuhasteluun saa varatakin koko päivän. Isoäidin ohjeessa imellytys kestää 5 tuntia, keittäminen 15 minuuttia ja paistaminen vielä 3 tuntia... Nyt jos aloitat, on pääsiäisherkku valmista 8 tunnin ja 15 minuutin kuluttua.


VANHANAJAN PÄÄSIÄISMÄMMI
2 1/2 l vettä
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
1/2 tl suolaa
1 dl siirappia
2 rkl hienonnettua pomeranssinkuorta
lisäksi tarvitset uuninkestäviä vuokia ja siirappivettä pinnan voiteluun

HUOM. tästä määrästä tulee melkein täysi 5 litran kattilallinen mämmimassaa!

Kuumenna 1 l vettä poreilevaksi (n. 60 asteiseksi, älä anna kiehua). Vispaa veteen 100 g (noin 1,5 dl) maltaita ja 150 g (vajaa 3 dl) ruisjauhoja. Vispaa velli sileäksi kaikista jauhokokkareista. Ripottele pinnalle ruisjauhoja ja nosta kansi päälle. Anna vellin imeltyä 50℃ uunissa tunnin ajan.

Sekoita pinnan jauhokerros mämmivelliin ja lisää 5 dl poreilevaa vettä, 100 g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Sekoita tasaiseksi, levitä uusi jauhokerros pinnalle, sulje kansi ja nosta kattila uuniin... Ja tee sama jälleen tunnin välein kunnes kaikki jauhot, maltaat ja vedet on käytetty.

Keitä mämmiä miedolla lämmöllä 15 minuuttia, herkeämättä hämmentäen. Älä anna palaa pohjaan. Lisää hämmentäessä suola, siirappi ja pomeranssinkuori. Maista ja lisää tarvittaessa siirappia ja pomeranssinkuorta.

Kaada haalea seos vuokiin, täytä vuoat vain 2/3. Voitele mämmin pinta siirappivedellä (1/2 dl siirappia+1 dl vettä), tämä estää kuoren kovettumisen. Paista 130℃ uunissa kolmisen tuntia. Säilytä mämmi jääkaapissa, ja tarjoa sokerin ja kerman kanssa. Mämmi on parhaimmillaan viiden päivän kuluttua paistamisesta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?