tiistai 7. huhtikuuta 2020

ISOÄIDIN KARANTEENIKEITTIÖ/ LOHIKEITTO


Lohikeitto-lounas on karanteenikeittiön ylivoimaisesti suosituin lohtupaketti. Iso lautasellinen keittoa ja ronskisti voideltu ruisleivän pala; se on siinä! Ei sen rehellisempää nälänsammuttajaa ja makunystyröiden kutkuttelijaa ole olemassakaan.


Jos ostat kokonaisen lohen, riittää siitä moneen muuhunkin ruokaan... Ja roippeista saat keitettyä herkullisen liemen... Mutta onnistuu se fileestäkin. Kun fileoit nahan, leikkaat rasvat pois ja  ruotorivin irti, pidä ne tallessa. Tarvitset vain sipulia, palsternakkaa, maustepippuria, laakerinlehtiä, persiljaa ja vettä... Liemeen voi ja kannattaakin heittää muitakin vihanneslaatikosta löytyviä juureksia ja yrttejä. Puoli tuntia kun keittelet tätä kokoonpanoa, on sinulla siivilöimistä vaille valmis kotitekoinen kalaliemi.

VAROITUS: Kerran jos keität oman liemen, eivät kaupan liemet tai liemikuutiot enää maistu miltään!


LOHISOPPA

1 (kirjo)lohifilee
peukalonkokoinen pala palsternakkaa
muutama persilja varsineen
2 laakerinlehteä
10 kokonaista maustepippuria
1 1/2 l vettä
1 sipuli
2 porkkanaa
8 keskikokoista perunaa (parhaita ovat lapin puikulat)
1 rkl voita
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
1 ruukkutilli
1 viipale ruisleipää
(tilkka kuivaa sherryä)
2 dl kermaa

Poista lohesta nahka ja ruodot, leikkaa kala kuutioiksi.

Mittaa kattilaan puolitoista litraa kylmää vettä, laita sekaan kalan rooippeet (ruodot sun muut), pilkottu palsternakka, persilja, maustepippurit, laakerinlehdet ja pala sipulia. Kuumenna liemi kiehumispisteeseen. Jos pinnalle muodostuu vaahtoa, kuori se pois. Keitä miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Siivilöi liemi. TAI... pilko vain lohi ja tee keittopohja 1 lirtasta valmista lientä tai liemikuutio+ 1 l vettä.

Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja pilko porkkanat ja perunat. Sulat voi kattilassa, kuullota vihanneksia siinä hetki ja kaada  kalalemi päälle. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä n.10 minuuttia, kunnes perunat ja porkkanat ovat melkein kypsiä.

Pilko tilli hienoksi, lisää keittoon lohipalat ja ruisleipä (ja pyhäversioon tilkka kuivaa sherryä). Kypsennä vielä muutama minuutti, kaada kerma sekaan, anna kiehahtaa. Mausta keitto tillillä, maista ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.





1 kommentti:

  1. Lohikeitto on kyllä ikisuosikki ja meillä tykätään sen kanssa syödä oululaisen jälkiuunileipää.Juhlamalliin laitan vähän kylmäsavulohta...ja tarjolle extra tilliä😋 Aurinkoista viikon jatkoa ☀️🌷

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?