Jos historia olisi maku, löytyisi Suomen historia tästä puurokattilasta. Voin kuvitella ison puuropadan hämärän hirsituvan pöydässä, nilkkapituiseen hameeseen sonnustautuneen suurperheen äidin hämmentämässä puuroa valtavalla puukauhalla, lettipäiset tytöt ja polvihousuiset pikkupojat jonottamassa lautaset käsissään...näen pullean kissan venyttelemässä kirjavalla räsymatolla ja henkselihousuisen isän sytyttelemässä öljylyhtyjä aamuhämärässä...
Riisi- ja omenapuuro on konstailematonta slowfoodia, ei mitään gourméta, mutta päihittää pikapuurot mennen tullen.
___________________________
RIISI- JA OMENAPUURO vuodelta 1909
2 ltr. vettä
4 dl. riisiryyiä
1 1/2 kg. happamia omenia
2 dl. siirappia
Vesi, riisiryynit, kuoritut ja lohkoiksi leikatut omenat, sekä sokeri saavat kiehahtaa tulella. Senjälkeen puuro pannaan 2-3 tunniksi heinälaatikkoon.
___________________________
RIISI- JA OMENAPUURO nykykielellä
1 1/2 kg happamia omenia
2 l vettä
4 dl puuroriisiä
2 dl tummaa siirappia
Poista omenista siemenkodat, kuori ja lohko omenat. Mittaa kattilaan vesi ja siirappi ja riisi, lisää omenalohkot ja anna keitoksen kiehahtaa. Hauduta 100 asteisessa uunissa n. 2 tuntia, kunnes riisi pehmenee ja puuro on kypsää. Sekoita puuro pohjia myöten pari kertaa paistamisen aikan, niin että riisi ja omenat levittäytyvät pataan tasaisesti.
_________________________________________
Kuinka hyvä ja yksinkertainen ohje. Tätä herkkua mummoni aina valmisti ollessani pikkupoika. Herää vaan kysymys, miksen ole itse sitä tehnyt?!
VastaaPoistaPolkkapossu, eihän mikään ole koskaan liian myöhäistä?!
Poista;)
Vittu teil on paskat mummot
VastaaPoistaVoisikohan siirapin korvata jollain?
VastaaPoistaVoisikohan siirapin korvata jollain?
VastaaPoista