Patapihvit tunnetaan myös nimellä "merimiespihvit", rakkailla pihveillä on monta nimeä. Uunipadan kansi kätkee alleen lihan lisukkeetkin; perunat ja sipulit, jopa kastike tulee omasta takaa. Maltillinen lämpö ja hidas kypsytys loihtivat murean lihan ja pehmeän aromin.
Patapihvit on lihansyöjien SLOW FOODia parhaimmillaan, juuri sopiva kylmenevien kelien ja hämärtyvien iltojen syyspata.
____________________
PATAPIHVIT vuodelta 1909
1 kg. selkälihaa, sisäpaistia tahi lapaa
voita paistamiseen
2 sipulia
vettä tahi lihalientä
1 1/2 ltr. perunoita
suolaa
hienonn. valkopippuria
1 dl. kaljaa
Liha pestään kuumaan veteen kastetulla pyyhkeellä, leikataan poikittain viipaleiksi ja nuijitaan hyvin. Viipaleet ruekeutetaan älliä voissa kuoritun ja viipaleiksi leikatun sipulin kera. Pannu huuhdotaan vedellä tahi lihaliemellä. Kuumennettuun, voideltuun pataan asetellaan kerroksittain kuoritut, viipaleiksi leikatut perunat, ruskeutetut pihvit ja sipulit sekä mausteet. Kalja sekä pannun huuhdeliemi kaadetaan päälle. Kaiken tämän annetaan hiljalleen kiehua kannen alla, kunnes liha on mureata.
___________________
PATAPIHVIT nykykielellä
=merimiespihvit
600 g härän tai naudan (ulko- tai sisä)paistia
50 g voita + ylimääräistä uunivuoan voiteluun
250 g sipulia
1 1/2 kg kiinteitä perunoita
3 dl vasikanlientä (tai perinteistä lihalientä)
3 dl olutta
merisuolaa
jauhettua valko- ja/tai maustapippuria
laakerinlehti
Leikkaa liha viipaleiksi, taputtele talouspaperilla kuiviksi ja sulata voi pannulla. Ruskista lihaviipaleet, mausta suolalla ja pippurilla.
Kuori ja leikkaa sipuli renkaiksi, kuori perunat ja leikkaa viipeleiksi. Ruskista sipulit ja voitele uunivuoka. Lado perunat, sipulit ja lihat kerroksittain vuokaan, (alin ja päällimmäisin kerros pitää olla perunaa), lisää nesteet ja laakerinlehti. Nosta kansi päälle ja hauduta 175℃ uunissa noin 1 1/2 tuntia, kunnes liha on mureaa.
__________________