Voivannikkeiden taikinasta tuli sen verran tönkköä, etten edes yrittänyt painaa sitä pursotinpussin läpi. Olen törmännyt tähän "probleemaan" joskus aiemminkin tämän kirjan pikkuleipiä väsätessä... Kermavaahdon pursotin taitaa olla ihan eri asia kuin pikkuleipien pursotin... Hämärästi muistan nähneeni metallista (tai muovista) tehtyjä ruiskumaisia pursottimia. Sellaisella onnistuisi tönkömmänkin taikinan muotoilu... Meidän keittiöstä ei nyt sellaista kuitenkaan löydy, ja pyörittelin taikinan suosiolla tangoiksi ja siitä edelleen renkaiksi. Vielä helpommalla olisin päässyt, jos olisin paistanut pötkilömäset tangot sellaisenaan... Mutta silloinpa kyseessä ei enää olisi vannike, vaan ihan joku muu...
_______________________
VOIVANNIKKEET vuodelta 1909
212 gr. voita
106 gr. sokeria
2 rkl. konjakkia
425 gr. vehnäjauhoja
Kuivat ainekset sekoitetaan, pesty voi ja konjakki vaivataan joukkoon. Kun taikina on hyvin vaivattu, painetaan se pursottimen läpi, muodostetaan vannikkeiksi ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä.
______________________
VOIVANNIKKEET nykykielellä
100 g voita
50 g sokeria
1 rkl konjakkia
200 g vehnäjauhoja
Sulata voi juoksevaksi, yhdistä kaikki ainekset ja vaivaa taikina tasaiseksi. Rullaa taikina leivinalustalla ohuiksi tangoiksi, leikkaa haluamasi pitkiksi paloiksi ja käännä tangot renkaiksi. Paista 200℃ uunissa, kunnes pinta muuttuu kuparinruskeaksi.
______________________