|
KAALIKAKKU, PERINTEISISTÄ KÄÄRYLEAINEKSISTA. |
Nyt jos milloin, on isoäidin resepteillä käyttöä. Kun on pakko opetella uudenlaisia kättäytymismalleja, niin miksei samalla opettelisi "uusvanhaa" kokkausmeininkiäkin?! Nämä reseptit ovat ennenkin kantaneet läpi vaikeiden aikojen!
Isoäidin ohjeilla ruokit helposti suurenkin perheen... Tai; jos asut yksin, saat oman lounaan lisäksi monta pakasterasiallista valmiita annoksia tutulle ikäihmiselle vietäväksi...
|
IKINÄ EI OLE KIISSELI MAISTUNUT PAREMMALTA! |
Tai; pakkaa lounas koriin ja kata piknikpöytä pihalle. Ei lähikontaktia, eikä sisätilan vaaroja, mutta juttuseuraa riittävän turvavälin päässä, ja desifioiduin, omin pikku kätösin tehtyä perinneruokaa, raikkaassa kevätilmassa.
Ehkä parasta tässä koko koronavitsauksessa.
|
KYLLÄ; MUISTAMME PITÄÄ TURVAVÄLIN! |
Vaikka aikaa nyt olisikin, ei aina jaksa näpertää ja nähdä vaivaa... Siksi muutin kaalikääryleiden muodon ranskalaistyyliseksi "kaalikakuksi". Kaalinlehdet kiehautetaan ihan samaan tyyliin kuin kääryleitä tehdessä, mutta niillä vuorataankin uuninkestävä vuoka. Täyte muhii uunissa kaalinlehtien sisällä, ja valmis kakku keikautetaan ylösalaisin, juuri ennen tarjoamista. Jälkiruoaksi vielä kiisseliä... Siinä on isoäidin karanteenikeittiön ensimmäinen lohtuannos.
KAALIKAKKU kääryleaineksista
1/2 dl puuroriisiä
3 dl (punaista) maitoa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl rypsiöljyä
1 kaali
400 g jauhelihaa (sika-nauta/nauta/kana/kalkkuna/lammas, mieluiten rasvapitoisuus 17-20%)
2 dl lihalientä/kasvislientä/kanalientä (mieluiten kotitekoista, kuutiostakin onnistuu, ja hätätilassa
pelkkä vesikin käy)
1 dl tummaa siirappia
50 g normaalisuolaista kotimaista voita
merisuolaa myllystä
mustapippuria myllystä
(ripaus jauhettua muskottipähkinää)
Keitä riisistä ja maidosta löysä riisipuuro, mausta suolalla. Kuori ja silppua sipulit, kuumenna öljy pannulla ja kuullota sipulisilppu läpikuultavaksi (älä ruskista). Koverra kaalin kanta irti, keitä kaali suolavedessä, irrota lehdet ja leikkaa paksut lehtiruodit pois (Silppua leikattu osa ja kuullota hetki voissa pannulla). Sekoita täyte riisipuurosta, jauhelihasta, sipulista ja kuullostetusta kaalista. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottia.
Voitele uunivuoka. Vuoraa vuoka kaalinlehdillä, lusikoi täyte vuokaan ja aseta kaalinlehtiä päälle kanneksi. Kaada liemi päälle, valuta siirappi ja laita kruunuksi voinokareita. paista 160℃ uunissa puolisentoista tuntia. (Kunnes pinta on kauniin ruskea ja jauhelihatäyte kypsynyt). Anna kaalikakun vetäytyä hetki, nosta tarjoilulautanen vuoan päälle, keikauta koko komeus ylösalaisin ja nosta pöytään. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.
JÄLKIRUOKAKIISSELI
1 l maitoa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 dl maissijauhoa (maizena)
Mittaa kattilaan kylmä maito, maissijauhot ja sokerit. Kuumenna seos kiehumispisteeseen, samalla sekoittaen. Anna pulpahdella hetki, ja käännä liesi nollille. Kypsennä vielä jälkilämmöllä, kunnes saat haluamasi paksuisen kiisselin. Lusikoi kuumana lasipurkkeihin tai jälkiruoka-astioihin, jätä tilaa marjoille ja/tai hillolle. Anna jäähtyä, ja nosta jääkaappiin. Tarjoa jääkaappikylmänä esim. mansikkahillon kanssa.