torstai 10. maaliskuuta 2011

APRIKOOSIPUURO
Aprikoosipuuro on ollut Anna Hildan aikana hyvän aterian makea piste iin päälle. Minulle riittä jälkiruoaksi kulaus espressoa, mutta aamupalapöydässä aprikoosisose maistuisi varmasti; luonnon jogurtin kanssa, puuron silmänä tai paahtoleivän levitteenä. Sen takia keitin puurosta hilloa ja kaadoin  sen tarjoiluvadin sijasta lasipurkkiin. Itse kun yritän vältellä sokeria, tein keitokseni sokeroimattomista aprikooseista, vieraspöydässä tarjoiltavaan hilloon voisin sekoittaa ehkä hieman sokeriakin.

Isoäidin kirjasta löytyi paahdetun leivänkin ohje. Eipä siinä paljoa soveltamisen varaa ole, nykyisin paahtoleipä kun valmistuu näppärästi napinpainalluksella. Resepti kertoo omaa tarinaansa; kuinka arki muuttuu sadassa vuodessa, se tuo samalla sympaattisen tuulahduksen vuosien takaa. Laitan sen tähän mukaan höysteeksi.

____________________________________________

APRIKOOSIPUURO vuodelta 1909

2 1/2 ltr. vettä
250 gr. kuiv. aprikoosia
2 dl. sokeria'5-7 rkl. perunajauhoja

Aprikoosit huuhdotaan lämpimässä vedessä ja pannaan sokerin kera veteen likoomaan oltaan ennen käyttämistä. Sitten ne keitetäänm samassa vedessä, kunnes pehmenevät ja paisuvat. Puuro suurustetaan perunajauhoilla, sekoitettuna tilkkaseen kylmää vettä, saa kiehahtaa, kaadetaan vadille jäähtymään ja pinta sokeroidaan.

___________________________________________

PAAHDETTU LEIPÄ vuodelta 1909

Ranskanleipää leiktaan ohkaisiksi viipaleiksi ja paahdetaan tasaisella hiilloksella tahi hyvällä tulella kuumassa paistinpannussa. Paahdettuja leipäviipaleita ei saa panna päällekkäin, sillä ne pehmiävät.

___________________________________________

APRIKOOSIPUURO nykykielellä
=APRIKOOSIHILLO

200 g kuivattuja sokeroimattomia aprikooseja
vettä
sokeria oman maun mukaan (ei välttämätön)

Laita aprikoosit kattilan pohjalle ja valuta vettä päälle niin paljon että hedelmät peittyvät. Liota aprikooseja yön yli.

Nosta kattila hellalle ja keitä turvonneita aprikooseja liotusvedessään 15 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella, nostele puhtaaseen lasitölkkiin. Tarjoa jäähtyneenä paahtoleivän levitteenä. (Huom. sokeroimatonta hilloa ei kannata tehdä urakalla varastoon, se säilyy kylmssä vain viikonpäivät.)

__________________________________________________

2 kommenttia:

  1. todella herkullista! :D

    VastaaPoista
  2. tämäpä hauskan makuista! teki hyvin kauppansa paahtoleivän päällä :D

    ♥:hillevi

    VastaaPoista

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?