perjantai 15. marraskuuta 2013

OMENAKERMAHYYTELÖ


Nyt kun isänpäivä on vietetty, eikä jouluvaloja ole vielä sytytetty, on omenakermahyytelö kuin räätälöity välisesongin jälkiruoka. Se ei pröystäile makeudella, ei hienostele kuohkeudella eikä keikaroi ulkonäöllä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan omenakermahyytelö maistuu vanhanajan elämän filosofialta.

Kuka laskee kaloreita ja ravintoarvoja, voi päivittää reseptin astetta kevyemmäksi korvaamalla puolet  kermasta rahkalla tai jogurtilla...
____________

OMENAKERMAHYYTELÖ vuodelta 1909

4 dl hyvää kermaa
5 liivatelehteä
1/2 dl. vettä
4 dl. omenasosetta

kerma vispilöidään kovaksi vaahdoksi. Huuhdotut liivatelehdet liuotetaan kuumassa vedessä; liuos jäähdytetään vähän ja lisätään sitte vispolöiden kermavaahtoon. Omenasose sekoitetaan hyytelöön, joka kaadetaan lasimaljaan hyytymään.

______________

OMENAKERMAHYYTELÖ nykykielellä

2 dl vispikermaa
2 liivatelehteä
2 dl omenasosetta

Vatkaa kerma vaahdoksi. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä, puristele vesi pois ja sekoita liivatteet 1/4 dl kiehuvaa vettä. Anna liivateveden jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja sekoita se ensin omenasoseeseen ja  kääntele sitten omenasose kermavaahtoon. Nosta omenahyytelö jääkaappiin pariksi tunniksi ennen tarjoamista.

_____________

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?