YKSI REPALEINEN KEITTOKIRJA, ISOÄIDIN MERKINNÄT JA LAPSENLAPSI JONKA MISSIO ON HERÄTTÄÄ HENKIIN 101 VUOTTA VANHAT RESEPTIT. KERROSTALOKEITTIÖN ARKI SAA UUSIA MAUSTEITA KUN RETROSOPPA PORISEE !
maanantai 10. helmikuuta 2014
JUUSTOKOHOKAS
Nyt kun olen kohokkaita tehnyt useamman kerran, niihin tulee ihan himo. Kohokkaan rakenne on kuin poutapilvi ja sitä syö aina mielellään, mutta uuninluukun takana jännittäminen on edelleen sitä kohokastehteilun parasta antia. Ensin ei tapahdu mitään, ja sitten, kun meinaan jo luovuttaa... kurkkaan uuniin ohimennen,vielä kerran, ja hups, kohokkaat tervehtivät iloisesti hattujaan nostellen. Sama näytelmä joka kerta, ja aina yhtä vaikuttava esitys!
__________________
JUUSTOKOHOKAS vuodelta 1909
1 1/2 rkl. voita
2 rkl. vehnäjauhoja
2 1/2 dl. maitoa
4 munaa
8 rkl. raastettua juustoa
suolaa
hienonn. valkopippuria
Voi, vehnäjauhot ja maito hämmennetään tulella, kunnes seos sakenaa. Munankeltuaiset sekoitetaan joukkoon yksitellen, juusto, mausteet ja vaahdoksi vatkatut munanvalkuaiset viimeksi. Seos kaadetaan voideltuun ja survotuilla korpuilla jauhotettuun vuokaan ja paistetaan miedossa uuninlämmössä. - Kaadetaan vadilla ja tarjotaan kuumana.
____________________
JUUSTOKOHOKAS nykykielellä
1 1/2 rkl voita + ylimääräistä vuokien voiteluun
2 rkl vehnäjauhoja
2 1/2 dl maitoa
4 kananmunaa
1/2 dl mustaleimaemmental juustoraasstetta (8rkl)
ripaus merisuolaa
jauhettua valkopippuria
1/2 dl korppujauhoja
Voitele vuoka sisäpuolelta voilla ja jauhota korppujauhoilla, kopauta pohjaan niin että ylimääräiset muruset saavat kyytiä. Erottele munankeltuaiset valkuaisista. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi.
Sulata voi kattilassa, sekoita jauhot voisulaan, kypsennä hetki ja kaada sitten huoneenlämpöinen maito sekaan. Vatkaa tasaiseksi. Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan. Kääntele sekaan juustoraaste, mausteet ja lopuksi valkuaisvaahto.
Kaada kohokasmassa vuokaan, kopsauta vuoan pohjaa työtasoon (mahdolliset ilmataskut tasoittuvat) ja nosta 200 asteiseen uuniin keskitasolle. Laske uunin lämpö 190 asteeseen ja paista puolisen tuntia, kunnes hattu nousee ja ruskistuu. Tarjoa saman tien.
____________________
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Onpa ruukku hauskannäköinen ja kohokas näyttää herkulliselta. Olen itsekin tehnyt kohokkaita ja aika onnistuneesti. Tarjoatko salaatin vai jonkin muun kanssa? Entä juoma, jos ei vesi? Viinihän ei tiettävästi sovi kananmunan kanssa.
VastaaPoistaKiitos Anonyymi,raikas ja rapea salaatti sopii minun mielestäni loistavasti ilmavan kohokkaan kaveriksi, samoin leipä, mille on paahdettu rapea pinta ja mihin on hierottu vähän valkosipulinkynttä...Juomanapakymppi on tietysti SAMPANJA :), (tai kuiva kuohuviini), sampanjahan on turvallinen vaihtoehto mille hyvänsä ruoalle). Lisäksi ilmavan kohokkaan rakenne tekee mielestäni hyvän aasinsillan sampanjan pikkuriikkisiin kupliin...
PoistaValkkareista valitsisin jonkun chardonay-tyyppisen, raikkaan, mutta pikkasen hapokkaan, ja aromikkaan viinin... Ei mitään vetistä litkuviiniä, (mistä kesäisin tykkään kyllä kovasti), vaan tällä kertaa riittäväaromisen, ja hedelmäisen...
Punkkua en yhdistäisi kohokkaaseen, mutta jos olisi pakko, olen kuullut, että pinot noir voisi sopia... ja oluista pils.
Yksi juoma juustokohokkaalle on omenasiideri, toinen hiukan makea ja hedelmäinen valkoviini. Olut?
VastaaPoista