Auringon kypsyttämät tomaatit, kukkakaalit sekä herneet ovat tämän reseptin tähtiä. Voisihan keiton tehdä pakastevihanneksista ja tomaattimurskastakin, muttei se olisi ollenkaan sama asia...
Vanhan kirjan kasviskeitto sopii hellepäivän iltapalaksi; kun aurinko lopultakin luovuttaa ja painuu hehkuineen horisonttiin. Kun iltatuuli tuo edes vähän raikasta ilmaa, ja ruokakin maistuu...Kahvikupissa keitetyt munat tekevät kasviskeitosta astetta ruokaisamman, niin että unihiekka alkaa mukavasti kutittaa silmänurkassa.
KASVISKEITTO vuodelta 1909
2 ltr. kasvislientä
kukkakaalinkupu (pieni)
2 dl. silvottuja herneitä
2-3 tuoretta tomaattia tahi
3 rkl. tomaattisosetta
suolaa
Kukkakaali liotetaan kylmässä vedessä muutamia tuntia; senjälkeen se perataan ja palotellaan. Kasvisliemi kiehautetaan, kukkakaali, herneet ja palasiksi leikattu tomaatti tahi tomaattisose lisätään. Liemi saa kiehua kunnes vihannekset ovat pehminneet, ja maustetaan suolalla. Tarjotaan rikottujen munien kera.
_______________________
KASVISKEITTO nykykielellä
kukkakaali
1 l kasvislientä
1 dl herneitä
2 tomaattia tai 2 rkl tomaattimurskaa
suolaa
Pilko kukkakaali suupalankokoisiksi paloiksi, (upota hetkeksi kylmään veteen, jos helle on tehnyt kaalista velton ja kumimaisen...kylmävesikylpy tekee siitä tapsakan). Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja keitä kukkakaalia, herneitä ja pilkottua tomaattia (tai tomaattimurskaa), kunnes kasvikset pehmenevät. Mausta keitto suolalla ja tarjoa rikottujen munien kanssa, syksyllä 2011 julkaistun ohjeen löydät täältä: http://isoaidinreseptilla.blogspot.fi/2011/09/rikotut-munat.html
______________________
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
mikä jälkimaku tästä jäi? mitä toivoisit lisää? tai minkä voisi unohtaa kokonaan?